Situatie FC Twente blijft ook na kort geding onduidelijk
Na een kort geding dat drie uur duurde, is nog niet duidelijk hoe de toekomst van FC Twente eruitziet. De KNVB zegt dat het besluit van de licentiecommissie om Twente terug te zetten moet worden aangevochten bij de beroepscommissie van de voetbalbond, Twente zegt dat het op financiële gronden niet langer kan wachten en noemt het kort geding een tussenstop.
KNVB-advocaat Harro Knijff vond dat het kort geding helemaal niet nodig is. Twente had bij de beroepscommissie van de KNVB het besluit van de licentiecommissie aan kunnen vechten. "Ze hebben de verkeerde afslag genomen."
"Twente had naar Zeist gemoeten in plaats van Utrecht. De beroepscommissie had op 6 juni de zaak mondeling kunnen behandelen. En een week later uitspraak doen. Er is dus geen spoedeisend belang voor dit kort geding. En de financiële situatie Twente is niet zo nijpend dat een besluit van de beroepscommissie niet afgewacht kan worden. Daarom moet deze zaak niet-ontvankelijk worden verklaard.”
Meer kwesties
"Het besluit van de licentiecommissie om op 15 december de licentie voorlopig in te trekken was gebaseerd op de Doyen-zaak. De zaak Tadic die daarna aan het licht kwam is de licentiecommissie in het verkeerde keelgat geschoten. Ook het feit dat het eigen onderzoek naar transfers maar één transfer betrof (Tadic) verbaasde de licentiecommissie. Daarna kwamen nog onregelmatigheden rond Engelaar en Corona boven water. Als dit alles al op 15 december bekend was, dan was de licentie toen al ingetrokken."
Daarna volgde een hakkelend verhaal van de KNVB-advocaat over een verklaring van het nieuwe Twente-bestuur om afstand te toen van zaken uit het verleden waar zelfs de rechter geen touw aan vast kon knopen.
Acute financiële problemen
De advocaat van FC Twente, Dolf Segaar, betoogde dat Twente acuut in financiële problemen komt door de beslissing van de licentiecommissie. "Dat betreft de verkoop van seizoenskaarten, de facturering naar sponsoren, de garantstelling van de gemeente en het akkoord dat met de crediteuren is gesloten. We zullen overigens ook naar de beroepscommissie van de KNVB gaan."
"Het besluit is niet ingegeven door nieuwe overtredingen. Het heeft allemaal betrekking op handelen van het oude bestuur. En die bestuursleden hebben allemaal het veld geruimd. Het nieuwe bestuur zou deze overtredingen niet hebben begaan."
De transfer van Dusan Tadic naar Southampton speelt een promintente rol volgens Segaar. "Waarom is er niet direct opgetreden toen Twente de onregelmatigheden rond Tadic meldde op 14 januari? Er is nooit nadere informatie opgevraagd. Ook niet over transfers van Engelaar en Corona."
Ook de uitlatingen van met name KNVB-directeur Bert van Oostveen zijn Twente in het verkeerde keelgat geschoten. Segaar: "Het stoort Twente hoe KNVB de publiciteit zoekt. Kennelijk is er behoefte aan om Twente af te schilderen als een onbetrouwbare partner."
'Aan alle eisen voldaan'
Segaar besloot zijn betoog met de redenen waarom de licentiecommissie FC Twente niet kan terugzetten. "Het intrekken van de licentie vond de licentiecommissie disproportioneel, maar een boete van ruim 40.000 euro te laag. Maar Twente heeft die boete niet bepaald. Twente voldoet aan alle eisen voor de toekomst en heeft aan alle voorwaarden voldaan. Daarom moet de rechter dit besluit vernietigen."
Interim-directeur Onno Jacobs van FC Twente: "We zijn vleugellam. We hebben bijvoorbeeld 6.000 jaarkaarten verkocht, maar kunnen daar geen prijskaartje aan hangen. Aan ons is op 22 april verteld dat het ja of nee wordt voor wat betreft de licentie. Dit besluit heeft ons verrast. Zie het als een overtreding waarvoor geen gele of rode kaart wordt gegeven, maar een paarse. De regels zijn ineens veranderd."
De rechter doet uiterlijk op 10 juni uitspraak. De duidelijkheid waar iedereen op hoopte, laat dus nog even zich wachten.