Zijn toeristensteden Airbnb zat? Vijf vragen
Vandaag komen ambtenaren en bestuurders uit onder meer New York, Barcelona en Parijs samen in Amsterdam, waar ze met hun Nederlandse collega's in gesprek gaan over website Airbnb, waarmee mensen een huis kunnen verhuren of huren. De vier steden willen ervaringen uitwisselen, naar de regelgeving kijken en beoordelen of ze overlast samen met Airbnb kunnen aanpakken.
Is het nodig om te vergaderen over Airbnb?
Toeristensteden zitten in hun maag met vakantieverhuur via Airbnb. De razendsnelle opkomst van de website, die huiseigenaren hun woning met een paar muisklikken laat verhuren, heeft de steden een hoop extra bezoekers opgeleverd. In 2015 waren er 13 miljoen overnachtingen in Amsterdam, terwijl dat er in 2008 nog 8 miljoen waren.
Al die toeristen veroorzaken overlast. Toch al drukke steden worden nog drukker, huizenprijzen stijgen omdat er met de verhuur van woningen flink te verdienen valt en er ontstaan illegale hotels. In populaire wijken gaat de leefbaarheid achteruit omdat er meer toeristen zijn dan bewoners. Zo moet de groenteboer bijvoorbeeld plaatsmaken voor de zoveelste ijs- en wafelwinkel.
Wat zijn de regels voor Airbnb in Amsterdam?
Amsterdam heeft een samenwerkingsverband met Airbnb. In 2014 hebben de gemeente en de website afgesproken dat verhuur is toegestaan, maar er zijn wel regels. Amsterdammers mogen hun huis maximaal 60 dagen per jaar verhuren. Er mogen niet meer dan vier gasten per keer overnachten. Airbnb is verantwoordelijk voor het innen van de toeristenbelasting.
Hoe zit het in andere populaire steden?
In Parijs en Barcelona zijn de regels strenger. In Barcelona was Airbnb tot voor kort verboden. Nu mogen inwoners maximaal twee kamers verhuren, alleen in buurten waar dat van de gemeente mag. Ze moeten zelf in de woning aanwezig zijn en ze moeten toeristenbelasting van hun gasten innen.
In Parijs mogen huiseigenaren hun woning verhuren, mits de woning aangemeld is als commercieel bezit. Ter compensatie moeten de Parijzenaren een commerciële ruimte in dezelfde wijk veranderen in woonruimte. Kortom: iemand die in de Franse hoofdstad via Airbnb wil verhuren moet dus twee panden bezitten. Dat kost veel geld en daarom gebeurt het vaak niet. De gemeente deelt boetes van 10.000 euro uit aan verhuurders die deze regel aan hun laars lappen.
Is Airbnb ook ergens verboden?
In New York is het verhuren via Airbnb in principe illegaal. In principe, want New Yorkers mogen hun appartement wel verhuren, maar alleen voor een langere periode. Als het om een paar nachtjes gaat moeten de bewoners zelf aanwezig zijn. En dat is in de kleine appartementen vaak niet mogelijk. De stad is zo streng omdat hotels verplicht zijn toeristenbelasting af te dragen. Er is nog geen manier bedacht om particuliere verhuurders dat ook te laten doen.
Zal Airbnb nog groter worden?
Airbnb zit in de lift en die trend is nauwelijks te stoppen. Zo bieden veel New Yorkers hun woning toch aan op de website, ondanks de hoge boetes die soms worden opgelegd. Daarom wil New York met Barcelona, Berlijn en Amsterdam in overleg. De buitenlandse steden zijn erg geïnteresseerd in de samenwerking die Amsterdam met Airbnb heeft. Het zou kunnen dat ze binnenkort een soortgelijke overeenkomst met de website sluiten. Dat zou betekenen dat Airbnb kan doorgroeien. Volgens schattingen is het bedrijf uit San Francisco nu al 21 miljard euro waard.