Reizigers moeten de komende week rekening houden met nieuwe acties van het beveiligingspersoneel op Schiphol. Het overleg dat de FNV woensdagavond had met de luchthaven en de werkgevers van de beveiligers is op niets uitgelopen.

Het beveiligingspersoneel vindt dat de werkdruk te hoog is. Ze zouden daardoor minder alert zijn en zich vaak ziek moeten melden. Ook vinden ze de arbeidsomstandigheden op Schiphol niet optimaal: het licht zou te fel zijn, het zou te warm zijn en beveiligers zouden last hebben van storende geluiden.

Werkonderbrekingen

De vakbonden voeren al een tijdje gesprekken om nieuwe afspraken te maken over de werksituatie. CNV en De Unie bereikten dinsdag een akkoord over de maximale sta-tijd bij de controles in de vertrekhallen. Per 1 september hoeven de beveiligers nog maar 2 uur aaneengesloten te staan. Nu is dat 2,5 uur.

Voor de FNV gaat die toezegging niet ver genoeg en duurt het bovendien te lang voordat de maatregel ingaat. "Dit vinden onze mensen veel te laat. Het is nu mei. Wat is er mis met 1 juli?", vraagt FNV-bestuurder Leen van der List zich af. "Hier kan niet maanden mee gewacht worden met de zomer op komst, dan stijgen de temperaturen op de werkplekken tot grote hoogte en neemt het passagiersaantal enorm toe."

Onhaalbaar

Schiphol betreurt de opstelling van de FNV en noemt de eis om de maatregel per 1 juli in te voeren onrealistisch. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat een vervroegde verlaging van de maximale sta-tijd praktisch onhaalbaar is. Er zouden op korte termijn niet voldoende beveiligers beschikbaar zijn om de diensten te draaien. De overige eisen van de FNV worden door Schiphol wel zo snel mogelijk ingevoerd.

Beveiligers die aangesloten zijn bij FNV zullen doorgaan met werkonderbrekingen. Zo wordt een deel van de poortjes bij de controle in de vertrekhallen korte tijd gesloten. Met die korte acties hopen de beveiligers de overlast voor passagiers te beperken. Volgens de FNV staat de veiligheid bij de acties voorop. Schiphol en de werkgevers van de beveiligingsbedrijven vinden de werkonderbrekingen 'ongepast en onaanvaardbaar'.

STER reclame