Sylvana Simons (links) Denk

Het Openbaar Ministerie begint een oriënterend onderzoek naar de uitlatingen die op internet zijn gedaan tegen Sylvana Simons. Het OM wil weten of er strafbare feiten zijn gepleegd. "Dan kunnen we bepalen of het gaat om belediging of discriminatie", zegt een woordvoerder.

Ook wil het OM weten hoe Simons omgaat met de vele negatieve reacties die zij kreeg nadat zij had aangekondigd de politiek in te gaan. "We nemen contact met haar op, omdat we hebben gekeken naar de uitlatingen op social media over haar", zegt een woordvoerder.

Hij laat weten dat Simons nog geen aangifte heeft gedaan. "We hebben wel een aangifte nodig om de zaak in werking te zetten. Dan kunnen juristen kijken of er een strafbaar feit is gepleegd en of daar bewijs voor is."

Facebook

De aspirant-politica kreeg deze week veel kritiek nadat zij had bekendgemaakt dat zij zich aansluit bij DENK, de partij van Kamerleden Kuzu en Özturk. Op social media werden veel racistische opmerkingen geplaatst over Simons.

Zij werd op Facebook onder meer uitgemaakt voor 'jankneger', 'aap' en 'Zwarte Piet'. Daarnaast meldden 19.000 mensen zich aan bij de Facebook-pagina 'Uitzwaaidag Sylvana Simons'. Ook op die pagina werden veel racistische reacties geplaatst.

Bij antidiscriminatiebureaus kwamen tientallen klachten binnen over de vele racistische opmerkingen tegen Simons. 

STER reclame