NOS Nieuws

Zeehondencrèche redt haai uit ondiepe Waddenzee

Gered uit ondiep water met een beetje hulp van de mens

Medewerkers van Zeehondencrèche Pieterburen hebben in de Waddenzee een haai gered. Het gaat om een gevlekte gladde haai die vlak voor de kust van Lauwersoog in ondiep water spartelde. Omdat de Waddenzee aan het droogvallen was, moest er snel worden gehandeld.

Het lukte de medewerkers van de Zeehondencrèche niet om de haai met zachte hand terug te leiden naar dieper water. Daarom is de haai in een bak gedaan, en met de boot naar een veilige plek gebracht.

De geredde haai was 85 centimeter lang. Een gevlekte gladde haai kan 1.80 meter worden.

Bodemhaaien

Bodemhaaien verdwenen in de jaren 70 uit de Waddenzee. De laatste jaren wordt er af en toe eentje gevonden. "Deze vondst is zeker niet alledaags, maar past wel in het plaatje", zegt Wouter van der Heij van de Waddenvereniging.

"In de Zeeuwse delta zijn groeiende aantallen gevlekte grijze haaien. Camera's onder garnalenkotters laten zien dat ze ook wel in de Waddenzee zitten. Ook de ruwe haai, die 2 meter kan worden, wordt regelmatig aangetroffen. Maar dan wel in de diepere zeegaten en bij de eilanden."

Vorig jaar startte een project waarbij garnalenvissers haaien meten en registreren als ze in hun netten zijn beland. Door een merkje in de rugvin te plaatsen, kan de haai worden gevolgd. Biologen kunnen dan nagaan hoe de haaienstand zich ontwikkelt en hoe de vissen zich verplaatsen. Ze willen vooral weten waarom haaien naar het Waddengebied komen. De indruk is dat de voedselrijke Waddenzee een ideale kraamkamer voor haaien is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl