NOS Nieuws

Aandeelhouders Exxon weren vergroening

ExxonMobil hoeft zich niet extra in te spannen om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is de uitkomst van de aandeelhoudersvergadering van 's werelds grootste oliemaatschappij.

Aandeelhouders verwierpen voorstellen van actiegroepen om te komen tot een beleid waarmee de klimaatverandering wordt bestreden. Ook een plan om een klimaatexpert in de raad van bestuur te benoemen haalde het niet.

Een voorstel om Exxon te laten rapporteren over hoe klimaatverandering de bedrijfsresultaten beïnvloedt, haalde bijna veertig procent van de stemmen. Volgens actievoerders in The New York Times het beste resultaat ooit bij Exxon als het gaat om klimaatverandering, en een bewijs van de groeiende belangstelling bij grote investeerders voor de strijd tegen klimaatverandering.

Balans

De Exxon-leiding probeerde de voorstellen te pareren door te benadrukken dat het bedrijf steeds balanceert tussen de wereldwijd groeiende vraag naar energie en de groeiende vraag naar maatregelen tegen klimaatverandering.

Exxon zegt dat het zich al lang bewust is van de gevaren van klimaatverandering. Maar beleid om het tegen te gaan moet evenwichtig over de hele wereld worden ingevoerd tegen betaalbare prijzen. Oplossingen moeten kunnen meebewegen met golven van de internationale economische groei, aldus bestuursvoorzitter Rex Tillerson.

Eerder deze week lukte het actiegroepen niet om bij Shell aandeelhouders in meerderheid voor maatregelen te laten stemmen die het bedrijf meer richting duurzaamheid moesten sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl