Isala is het eerste ziekenhuis ter wereld met een vondelingenkamer
In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Eerste vondelingenkamer in ziekenhuis geopend in Zwolle

Een primeur voor het Isala ziekenhuis in Zwolle: vanochtend is daar de eerste vondelingenkamer ter wereld in een ziekenhuis geopend. De kamer is een initiatief van gynaecoloog Harm de Haan en Stichting Beschermde Wieg.

Het ziekenhuis wil met het initiatief pasgeboren kinderen alle zorg geven die ze nodig hebben. Isala vindt dat moeders in nood een goede plek moeten hebben waar ze hun kind kunnen afstaan. "Zo kun je voorkomen dat het kind ergens buiten in het donker, in de bosjes - of erger - wordt achtergelaten", zegt gynaecoloog De Haan.

Puzzelstukjes

De vondelingenkamer is ongeveer 1,5 bij 3 meter en er staan een ledikant, een tafel en een stoel. Moeders kunnen hun pasgeboren kindje achterlaten. Als ze dat willen, kunnen ze ook hulp krijgen.

In het ledikant ligt een envelop met twee puzzelstukjes; een voor de moeder en een voor het kind, schrijft RTV Oost. Mocht een moeder zich binnen een half jaar bedenken, dan kan ze dat met het puzzelstukje aantonen. Binnen die periode is de baby nog niet afgestaan ter adoptie.

Als de moeder vertrekt, gaat de deur achter haar automatisch op slot. Een verpleegkundige van de kinderafdeling haalt de baby binnen een paar minuten op. Het kindje krijgt verzorging en er wordt contact gezocht met de Raad voor de Kinderbescherming.

Strafbaar

Stichting Beschermde Wieg opende in september 2014 de eerste vondelingenkamer in Papendrecht. Inmiddels zijn er vijf locaties waar vrouwen hun kinderen kunnen achterlaten.

Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar in Nederland, maar de vondelingenkamer wordt gedoogd. De Haan verwacht geen problemen. "De wet zou moeten worden aangepast. Het recht om te leven heeft meer prioriteit dan het recht te weten wie de ouders zijn."

Vorige week werd in Groningen een baby achtergelaten in een vondelingenkamer. Vrijwilligers van de stichting hebben de baby opgehaald en naar het Martini Ziekenhuis in Groningen gebracht. Het kindje is nu bij een crisispleeggezin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl