Minister Udink ANP

Berend Jan Udink, in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw minister in de kabinetten-De Jong en Biesheuvel, is overleden. Hij was 90 jaar oud.

Udink, die als roepnaam Bé had, was lid van de CHU, één van de partijen die later opgingen in het CDA. In 1967 hoorde hij toevallig op de autoradio dat hij minister voor Ontwikkelingshulp (zoals het toen nog heette) zou worden in het kabinet-De Jong. Dat hij en De Jong elkaar nog nooit ontmoet hadden, was kennelijk geen probleem.

Hij nam zijn nieuwe baan wel serieus. Hij introduceerde de 1 procentsnorm: 1 procent van het nationaal inkomen moest naar ontwikkelingshulp gaan, anders zou hij aftreden. Udink kreeg zijn zin.

Rijksdiensten verhuizen

In 1971 was hij lijsttrekker voor zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen. De campagne was vooral gericht op 'law and order'. Het kon een nederlaag niet voorkomen. Udink werd minister van Volkshuisvesting in het kabinet-Biesheuvel.

Hij was verantwoordelijk voor het besluit om een aantal rijksdiensten te verhuizen van Den Haag naar de provincie. Zo ging de PTT naar Groningen, om die regio een economische impuls te geven. Nadat DS'70 uit het kabinet was gestapt, was Udink ook nog een tijdje minister van Verkeer en Waterstaat, de portefeuille die was bekleed door de jonge Drees, de leider van DS'70.

Na zijn ministerschap werd Udink topman bij OGEM, een concern dat zich bezighield met handel en bouw. Aanvankelijk ging het OGEM onder zijn leiding voor de wind, maar later leidde het bedrijf een miljoenenverlies. Udink moest het veld ruimen omdat hij te veel fouten zou hebben gemaakt.

STER reclame