Commissievoorzitter Oosting vanmorgen voor de presentatie van zijn nieuwe onderzoeksrapport ANP

De Tweede Kamer is geschrokken van het harde rapport van de commissie-Oosting over de chaos op het ministerie van Veiligheid en Justitie. SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden het tijd om het "monsterministerie" zo snel mogelijk op te knippen. 

D66-leider Pechtold spreekt van een megalomaan ministerie "dat niet meer functioneert, in permanente chaos verkeert en waarover de minister geen controle heeft."

ChristenUnie-leider Segers zegt dat de chaotische cultuur alleen te veranderen is door veiligheid weer onder te brengen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

En GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren stelt dat "het omstreden VVD-experiment" om een superministerie van Veiligheid en Justitie in te richten volledig is mislukt. 

Kamerleden van VVD, PvdA en SGP vinden dat er vaart moet worden gezet achter de al ingezette cultuurverandering op het ministerie. 

PvdA-Kamerlid Recourt zegt dat er inmiddels al veel in werking is gezet. "Tijdens het debat met minister Van der Steur zullen we bespreken of dit voldoende is."

SGP-leider Van der Staaij ziet in het rapport een extra aansporing om een einde te maken "aan interne koninkrijkjes die professionaliteit in de weg staan". 

'Geen monsterministerie meer'

STER reclame