ANP

De rechter-commissaris heeft in de zaak-Demmink geen getuigen in Turkije kunnen horen. De Turkse justitie heeft herhaaldelijke verzoeken van Nederland om juridische redenen naast zich neergelegd, meldt de rechtbank Den Haag.

Het onderzoek naar Joris Demmink (68) is hiermee afgerond en het dossier ligt nu ter beoordeling bij het Openbaar Ministerie. Het OM neemt volgende maand een beslissing over strafvervolging.

Voormalig topambtenaar van Justitie Demmink wordt in verband gebracht met het verkrachten van twee minderjarige Turken tijdens dienstreizen in de jaren negentig. De rechter-commissaris wilde onder anderen die twee mannen horen, maar dat mocht dus niet. Turkije zegt dat de beschuldigingen zijn verjaard. 

Niet genoeg bewijs

Demmink weerspreekt de aanhoudende beschuldigingen al jaren. Het OM kreeg in 2014 van het gerechtshof in Den Bosch opdracht om ze toch te onderzoeken, omdat de feiten en omstandigheden een "redelijk vermoeden van schuld" zouden rechtvaardigen. 

Het OM weigerde jarenlang een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar Demmink, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn.

Demmink werd eerder ook in verband gebracht met het Rolodex-onderzoek naar kindermisbruik door hoge justitiemedewerkers. Dat onderzoek leverde niets op.

STER reclame