Frederike Geerdink in april vorig jaar bij de rechtbank in Diyarbakir na haar vrijspraak AFP

Journaliste Geerdink naar trainingskamp PKK

time icon

De journaliste Fréderike Geerdink is vertrokken naar een trainingskamp van de PKK in Noord-Irak, om daar informatie te verzamelen voor een boek over de Koerdische beweging. Ze heeft met de PKK afgesproken dat ze zich voor een half jaar in het kamp vestigt, om de organisatie van binnenuit te kunnen beschrijven.

Geerdink was tot 2015 correspondent in Turkije. Ze werd vorig jaar het land uitgezet op beschuldiging van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Een Turkse rechtbank sprak haar vrij van die aanklacht. 

In de NRC licht ze de beweegredenen over haar stap toe. Geerdink zegt dat de PKK haar heeft toegezegd dat ze vrij is om te doen wat ze wil, als ze de veiligheidsinstructies van de commandanten maar opvolgt. Ze hoopt aan de hand van gesprekken met jonge PKK-strijders erachter te komen of de beweging openstaat voor een diplomatieke oplossing voor het conflict met Turkije.

De PKK, volgens de EU en de VS een terreurorganisatie, is in de ogen van Geerdink een gewapende politieke beweging. Ze zegt dat ze zal terugkeren als de beloofde journalistieke vrijheid haar in de praktijk niet gegund wordt door de PKK.

STER Reclame