De vuurtoren op Texel
NOS Nieuws

'Texel kan best meer toeristen aan, maar dan wel gespreid'

"In de Lonely Planet wordt ons eiland gepresenteerd als maagdelijk en ruim en 'het ligt op u te wachten, dus komt allen!' Ik mag er niet aan denken dat het echt gebeurt", zegt Harry de Graaf van de Stichting Kernwaarden Texel. "We willen het eiland ook mooi houden."

Er komen normaal gesproken vooral Nederlandse, Duitse en Belgische toeristen naar het eiland. Dat zou wel eens kunnen veranderen door de aanbeveling in de reisgids. Texel staat op nummer negen in de top-10 van Europese vakantiebestemmingen voor komende zomer.

In het hoogseizoen is het eiland bijna altijd volgeboekt. Er is al jarenlang discussie over de vraag of er meer accommodatie moet worden bijgebouwd voor toeristen.

Maximaal aantal bezoekers

Om de natuur op het eiland te beschermen heeft de gemeente een beddenmaximum ingesteld. Op Texel mogen recreatieondernemers hun kamers en huisjes wel verbeteren, maar bijbouwen is vrijwel onmogelijk.

"Er zijn altijd ondernemers die willen uitbreiden", zegt De Graaf. "En als er meer toeristen komen, zullen ze misschien de druk gaan opvoeren."

Vakantiegangers op Texel

De Lonely Planet jaagt niet alle Texelaren de stuipen op het lijf. "Dit is goed nieuws over ons mooie eiland. We zijn er hartstikke blij mee", zegt VVV-directeur Wouter de Waal.

"Natuurlijk moet je voorzichtig omgaan met de toeristendruk. Maar onze ervaring is dat er altijd nog rustige plekjes zijn waar je bijna in je eentje op het strand kunt zitten."

Internationaal

Dat vindt ook campingeigenaar Ricardo de Graaf. "Als je van een drukke boot komt en je rijdt vijf minuten verder, dan merk je al bijna niets meer van al die toeristen. Texel is groot genoeg om al die toeristen te bergen." Hij verwacht niet dat het eiland minder rustig wordt en kan best nog wat extra gasten kwijt op zijn camping.

Bas Graaf, eigenaar van een strandpaviljoen, denkt dat er nu misschien een ander soort toerist naar Texel zal komen; de internationale toerist. En die wil hij er graag bij hebben.

Ze zeggen dat het eten er erg goed is. En er is ook nog een brouwerij!

Toerist op weg naar Texel

Hij denkt dat Texel voorbereid is op de komst van deze nieuwe toeristen maar vraagt zich wel af of het eiland meer bezoekers aan kan. "Breder toerisme zou misschien beter zijn. Pieken hebben we genoeg, maar wat meer spreiding zou helemaal niet verkeerd zijn."

Twee Engelstalige toeristen op de boot naar Texel zien hun uitstapje in ieder geval wel zitten. "We hebben gehoord dat het er erg mooi is, dus we willen een beetje gaan rondfietsen. Verder zijn er de natuurparken en ze zeggen dat het eten er erg goed is. En er is ook nog een brouwerij!"

Witte stranden

De Lonely Planet prijst Texel om de "overvloed aan ervaringen die het reizigers biedt, zoals ongerepte duinen, natuurparken, fantastische verlaten witte stranden en bossen".

Maar niet alleen het natuurschoon wordt aangeprezen. Ook cultuur- en sportliefhebbers komen volgens de gids uitgebreid aan hun trekken met de zomerfestivals en de Ronde van Texel, de grootste catamaran-race ter wereld. "Ga ernaartoe, voordat de rest van Europa het ontdekt", wordt dan ook geadviseerd.

 • Reuters
  Peloponnesos, Griekenland
 • Flickr/Creative Commons/by Guillaume Baviere
  2. Aarhus, Denemarken
 • Reuters
  3. Venetië, Italië
 • Flickr/Creative Commons/@LainG
  4. Dordogne, Frankrijk
 • Reuters
  5. Lviv, Oekraïne
 • Flickr/Creative Commons/by-Alex-Loach
  6. Warwickshire, Engeland
 • Reuters
  7. Extremadura, Spanje
 • Flickr/Creative Commons/by-Jose-Mesa
  8. De oostkust van Tenerife
 • ANP
  9. Texel, Nederland
 • Flickr/Creative Commons/by-Miroslav-Vajdic
  10. Noord-Dalmatië in Kroatië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl