NOS SportAangepast

Vrouwenacht en lichte dubbeltwee naar Spelen

Vrouwenacht en lichte dubbeltwee naar Spelen

Bij het olympisch kwalificatietoernooi roeien in Luzern hebben de vrouwenacht en de lichte dubbeltwee, gevormd door Ilse Paulis en Maaike Head, zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. De zware dubbeltwee greep naast een olympisch ticket.

De acht, die begin mei zilver veroverde bij de EK, lag halverwege de finale nog aan de leiding, maar zag Roemenië allengs naderbij komen en uiteindelijk ook de kop pakken. De Nederlandse boot wist wel de noodzakelijke tweede plek vast te houden en finishte uiteindelijk op 1,68 van de nummer vier van de EK.

In de Oranje-acht zaten Wianka van Dorp, Sophie Souwer, Lies Rustenburg, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Claudia Belderbos, Monica Lanz, Olivia van Rooijen en stuurvrouw Ae-Ri Noort. Van dat negental was alleen Belderbos er vier geleden ook al bij in Londen, waar de vrouwenboot naar brons voer en de enige medaille voor de Nederlandse roeiploeg binnensleepte.

Belderbos: we kwamen er pas op de finish achter

Ilse Paulis en Maaike Head roeiden in de finale van de lichte dubbeltwee soeverein naar de overwinning en verzekerden zich daarmee van een olympisch ticket.

Paulis en Head namen direct na de start de leiding en breidden die gestaag uit. Op de finish hadden ze maar liefst 4,77 seconden voorsprong op de Roemeensen Ionela Lehaci en Gianina Beleaga, die als nummer twee ook naar Brazilië mogen.

Paulis en Head hadden tweeënhalve week geleden al hun vorm getoond door in Brandenburg de Europese titel in de wacht te slepen. Dat betekende een flinke opsteker voor het duo dat de olympische missie bijna in duigen had zien vallen toen Head bij een duikeling van haar fiets een rib brak. De achterstand op het geplande trainingsschema is echter bijtijds ingelopen.

Paulis: ik ben nu vooral heel erg trots

"Dit is 'm, we hebben 'm binnen, check!", jubelde Paulis. "We hadden meteen onze boot in eerste positie. Het duurde even voordat we echt de macht voelden, maar toen we 'm hadden, was het vol doorgaan."

De blijdschap overheerste nadat de boot als eerste de finishlijn passeerde. Maar er was ook sprake van opluchting. "We hebben flink wat te verduren gehad", verwees Head naar haar eigen fysieke malheur. "Maar we hebben ons hoofd koel gehouden. Nu ook weer. En dat is wel typerend voor ons, denk ik."

Zware dubbeltwee voorlaatste

De zware dubbeltwee redde het niet. Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg gaven in de finale maar liefst 6,22 toe op het winnende koppel Kristyna Fleissnerova/Lenka Antosova uit Tsjechië en gleden als voorlaatste over de finish.

In de series roeide Scheenaard met Karien Robbers, die de zieke Oldenburg verving, naar de derde plaats, waarna via een tweede plaats in de herkansing ternauwernood een finaleplaats werd veiliggesteld. In die eindstrijd was Oldenburg weer present, maar een olympisch startbewijs zat er geen moment in.

Zeven boten

Net als vier jaar geleden in Londen zal Nederland in Rio met zeven boten vertegenwoordigd zijn. De mannenacht, de twee-zonder-stuurman, de lichte en de zware vier-zonder-stuurman en de vrouwendubbelvier plaatsten zich al eerder voor de Olympische Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl