Burt Kwouk (L) met Peter Sellers en Dyan Cannon
NOS Nieuws

Pink Panther-acteur Burt Kwouk (Cato) overleden

De Chinees-Britse acteur Burt Kwouk (85) is overleden. De meeste mensen kennen hem als Cato, het hulpje van inspecteur Clouseau in de Pink Panther-films.

Cato had de opdracht om inspecteur Clouseau (gespeeld door Peter Sellers) op de meest onverwachte momenten aan te vallen met oosterse vechttechnieken om hem scherp te houden. Dat deed hij meestal als Clouseau thuiskwam. Als het gevecht was afgelopen was er gewoonlijk niet veel meer over van het interieur van Clouseau.

Kwouk speelde ook mee in drie James Bond-films; Goldfinger, Casino Royale en You Only Live Twice.

Tenko

De acteur werd in Engeland geboren, maar groeide op in Shanghai. Op zijn 17e keerde hij met zijn ouders terug naar Engeland. Via een vriendin kwam hij terecht in de acteerwereld.

In Groot-Brittannië was Kwouk op televisie een bekend gezicht. Hij was te zien in de langlopende dramaseries, Tenko (1981-1985) en Last of the Summer Wine (1973-2010).

The Saint

In de jaren 60 speelde hij mee in een aantal afleveringen van The Saint en hij trad in de jaren 90 regelmatig op als gastacteur in The Harry Hill Show.

Zijn laatste rol was in 2010 toen hij voor de BBC fantasy-serie Spirit Warriors zijn stem gaf aan een Chinese waterdraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl