Het contract dat boze Groningers Shell aanboden ter ondertekening
NOS Nieuws

Aandeelhouders roeren zich stevig bij Shell

Bewoners van het Groningerveld hebben voor korte tijd de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell verstoord. In het Circustheater in Scheveningen riepen ze de raad van bestuur op om een contract te tekenen met de Groningers, waarin Shell zich voor eeuwig aansprakelijk verklaart voor de gevolgen van de gaswinning.

Een groep boze Groningers liep vervolgens schande scanderend naar voren naar de tafel met de Shell-bestuurders. Het contract werd beleefd in ontvangst genomen, maar niet ondertekend. De demonstranten werden met zachte hand weggeleid.

Het contract werd tevoorschijn gehaald na een bijtend betoog van de Groningse Annemarie Heite. De bewoonster van het Groningerveld noemde de juridische afdeling van Shell 'geboefte'. Ze sprak er schande van dat lobbyisten van Shell Tweede-Kamerleden zou hebben gedreigd om schadevergoedingen te verlagen als de gaswinning in Groningen nog verder wordt ingeperkt.

'Geloof niet alles'

Shell-topman Ben Beurden ontkende nadrukkelijk dat Shell er dit soort praktijken op na houdt. Hij riep de Groningers op niet alles te geloven wat over Shell wordt gezegd. "Wij zijn niet goed weergegeven." Van Beurden benadrukt dat Shell volkomen transparant werkt en dat Groningen hem grote zorgen baart. Hij verzekert dat de NAM compensatie zal bieden voor de schade door de gasboringen. "Ik herhaal: de NAM zal alle schade vergoeden."

Activistische aandeelhouders van Follow This hebben Shell opgeroepen om geen nieuwe olie- en gasvoorraden meer aan te boren, maar alle investeringen te richten op duurzame energie. Van Beurden heeft de aandeelhouders ontraden om voor deze resolutie te stemmen. Hij vindt de resolutie economisch onverstandig, omdat de vraag naar fossiele energie in de wereld zal toenemen. De Shell-top vindt de stap die Follow This wil zetten te drastisch.

De resolutie werd bij de stemming uiteindelijk met meer dan 97 procent van de stemmen verworpen.

'Activistische aandeelhouders Shell hebben hun punt gemaakt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl