NOS Nieuws

Meer mensen gaan deze zomer in eigen land op vakantie

Meer mensen zijn van plan om de zomervakantie in eigen land door te brengen. In vergelijking met vorig jaar gaat het om een stijging van 5 procent. De meeste mensen boeken een bungalow of een plek op een camping. Maar net als in andere jaren willen veruit de meeste Nederlanders de grote zomervakantie in het buitenland doorbrengen.

Frankrijk is en blijft de populairste buitenlandbestemming met ruim 1,3 miljoen boekingen. Daarna volgen Spanje en Duitsland, blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research.

In de top tien van zomervakantiebestemmingen zijn er ten opzichte van vorig jaar flinke verschuivingen. Turkije en Griekenland lijken uit de gratie. Het aantal boekingen naar Turkije is 39 procent gedaald. Het aantal vakanties naar Griekenland daalde met 29 procent.

"We denken dat dat te maken heeft met de onrust in de wereld", zegt Kees van der Most van NBTC-NIPO. "Er is een gevoel van onveiligheid bij veel Nederlanders en angst voor terreuraanslagen. Daardoor blijft toch een deel wat dichter bij huis.

Spanje, Italië en Portugal profiteren daarvan en stijgen in populariteit.

Stabiele stroom

Dat er in Frankrijk ook aanslagen zijn gepleegd heeft volgens Van der Most geen invloed op het aantal mensen dat erheen gaat. "Frankrijk trekt een vrij stabiele bezoekersstroom. De aanslagen waren natuurlijk in de grote steden en Nederlanders waaieren in de grote vakantie veel meer uit over de departementen."

Ruim de helft van de Nederlanders heeft zijn zomervakantie in april al vastgelegd. Ruim 30 procent van de vakantiegangers wil nog boeken en bijna 15 procent gaat op de bonnefooi op vakantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl