EPA
NOS NieuwsAangepast

Griekse politie bezig met ontruiming vluchtelingenkamp Idomeni

Griekenland is bezig met de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Idomeni, aan de grens van Griekenland met Macedonië. De eerste vluchtelingen uit het kamp zijn vanochtend geëvacueerd. In het kamp verblijven al enkele maanden naar schatting 8400 mensen. Op het hoogtepunt zouden het er 14.000 zijn geweest.

De omstandigheden in Idomeni zijn niet al te best en de regering wil dat de mensen voorlopig gaan wonen in de kampen met betere voorzieningen in de buurt van Thessaloniki. Volgens de politie en de autoriteiten worden de vluchtelingen in groepen naar nieuwe, compleet ingerichte kampen gebracht.

Ontruiming vluchtelingenkamp Idomeni begonnen

Voor de operatie zijn zo'n 700 politiemensen naar Idomeni gebracht. Journalisten worden op afstand gehouden. "Ik was gisteravond laat op het kamp tot me werd verteld dat ik moest vertrekken", zegt correspondent Marcel van der Steen. "Dat moet je dan ook doen, anders word je opgepakt."

Volgens een Griekse regeringswoordvoerder zal de politie geen geweld gebruiken. "De ontruiming zal de komende dagen ook wel rustig gaan", zegt Van der Steen. Er zijn veel mensen in het kamp, en hij denkt dat de meesten zonder slag of stoot zullen vertrekken. "Dan blijft alleen nog de groep over die echt niet weg wil gaan en zal het lastiger worden."

Koerden die gisteren vertrokken zeiden: het is hier onleefbaar en ik heb geen zin in de confrontatie met de politie.

Correspondent Marcel van der Steen

Toch denkt Van der Steen niet dat het per se uit de hand gaat lopen. "Ik kan me voorstellen dat een kleine groep standvastig is en wil blijven, maar ik kan me ook voorstellen dat die uiteindelijk eieren voor hun geld kiezen."

De Griekse regering had de vluchtelingen gevraagd het kamp in Idomeni vrijwillig te verlaten, maar slechts een paar honderd mensen hebben daaraan gehoor gegeven, onder wie Koerden. "Voor hen is een nieuw kamp geopend. Die vertrokken gisteren al en zeiden: het is hier onleefbaar en ik heb geen zin in de confrontatie met de politie."

Het ontmantelen van het kamp duurt naar verwachting een week tot tien dagen.

Treinstellen en tenten

De vluchtelingen in Idomeni bivakkeerden maandenlang in treinstellen en tenten. Sommige tenten waren door de vluchtelingen zelf neergezet, andere waren door hulporganisaties naar het kamp gebracht.

De Griekse autoriteiten plaatsten toiletten en lieten schoonmaakploegen geregeld het kamp reinigen om uitbraak van ziekten te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl