Louis van Gaal verlaat Old Trafford voorgoed AFP

Na wekenlang speculeren is het officieel: Louis van Gaal is ontslagen als trainer van Manchester United. Hij wordt naar verluidt opgevolgd door de Portugees José Mourinho.

Twee dagen na het behalen van de FA Cup is de oud-bondscoach van Oranje door het bestuur van United op straat gezet. 

Vice-voorzitter Ed Woodward: "Ik wil Van Gaal en zijn staf bedanken voor zijn uitstekende werk in de laatste twee jaren. Hij heeft verschillende jonge talenten het vertrouwen gegeven om te slagen op het hoogste podium. De club wenst hem al het goeds voor de toekomst."

De twee seizoenen van Van Gaal bij United Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Matige jaren

Van Gaal was twee seizoenen in dienst bij United en had nog een contract voor een jaar. De FA Cup is de enige prijs die de Mancunians onder zijn leiding pakten. In de Premier League deed de club met een vierde en vijfde plaats niet mee om de titel en ook in Europa kon United geen potten breken.

In de Champions League werd Van Gaal, mede door toedoen van PSV, al in de groepsfase uitgeschakeld. In de achtste finales van de Europa League was Liverpool in een dubbele confrontatie te sterk.

Het ontslag van Van Gaal hing daarom al een half jaar in de lucht, ook omdat het voetbal van zijn ploeg de supporters niet kon vermaken. United scoorde dit Premier League-seizoen slechts 49 keer. 

Mourinho

Mourinho werd in december ontslagen bij Chelsea, waar de 53-jarige Portugees ook werkzaam was van 2004 tot en met 2007. Hij mag naar verluidt ongeveer 200 miljoen euro spenderen om Manchester United terug te brengen naar de Europese top.

STER reclame