
Nederland steunt verlenging EU-missie Libië tegen mensensmokkel
De Europese Unie heeft besloten om de Libië-missie die mensensmokkelaars de pas moet afsnijden, met een jaar te verlengen. Daarbij is afgesproken het mandaat uit te breiden met de training en ondersteuning van de Libische kustwacht en marine.
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat het aantal vluchtelingen in Libië op 235.000, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Veel van hen blijven in Libië om te werken om later alsnog de oversteek te wagen, of terug te keren naar huis.
De EU begon vorig jaar Operatie Sophia, waarbij marineschepen in de internationale wateren voor de kust van Libië proberen smokkelaarsboten tegen te houden. De operatie kreeg eerder deze maand kritiek van een onderzoekscommissie van het Britse Hogerhuis. Die constateerde dat de inzet weinig zoden aan de dijk zet en de oorzaken van de smokkel niet aanpakt.
Een van de oorzaken is dat er weinig wordt ondernomen tegen mensensmokkelaars die aan land blijven.
Europees belang
Bij het overleg van de Europese ministers van de Buitenlandse Zaken in Brussel is nu besloten de operatie uit te breiden. Zo krijgt de nieuwe eenheidsregering van Libië meer hulp bij de wederopbouw van de kustwacht.
Minister Koenders heeft namens Nederland voor de uitbreiding van het mandaat gestemd. "Het bestrijden van mensensmokkel, illegale migratie, wapenhandel en drugs is in het belang van Libië en van de EU. Goede bewaking van grenzen op land en op zee is hierbij van groot belang", zei de minister in een toelichting.
De Libische regering en de EU overleggen binnenkort hoe de steun aan de kustwacht en de marine eruit moet zien.
Netwerken van smokkelaars
Minister Koenders sprak begin van de maand in Tripoli met premier Serraj van de Libische eenheidsregering. Tijdens deze reis sprak hij met de Libische kustwacht al over samenwerking om de netwerken van mensensmokkelaars aan te pakken en de situatie van migranten in Libië te verbeteren.
Oekraïens Openbaar Ministerie ziet patroon in deportatie burgers naar Rusland
Oekraïners die onder dwang naar Rusland werden gevoerd en vandaaruit wisten te vluchten naar de EU, vertellen vergelijkbare verhalen.
- liveblog
G7 wil graanexport op gang krijgen • Opnieuw afsplitsing Oekraïense kerk van Moskou
In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
'Lyman niet meer in handen van Oekraïne', Rusland rukt op in de Donbas
Volgens het Russische ministerie van Defensie is de Oost-Oekraïense stad volledig ingenomen.