Steeds vaker wapens te zien bij speelgoed van Lego
NOS Nieuws

'Lego vecht met wapens om aandacht van kinderen'

De producten van Lego worden steeds gewelddadiger, omdat de speelgoedmaker in dit digitale tijdperk moeten vechten om de aandacht van kinderen. Dat constateren onderzoekers uit Nieuw-Zeeland. Volgens hen is er sprake van een 'wapenwedloop'.

"De Lego-producten zijn niet meer zo onschuldig als vroeger", zegt onderzoeker Christoph Bartneck van de universiteit in Canterbury. Het kinderspeelgoed wordt barbaarser, stelt hij, met een groeiend aantal wapens in de bouwdozen en steeds vaker oorlog als thema.

"De hoeveelheid geweld in Lego-producten lijkt belangrijker te zijn geworden, dan het simpelweg verrijken van het speelgoed", aldus Bartneck.

Lego Star Wars

Het Deense product wordt sinds 1949 gemaakt; pas in 1978 zaten in een bouwdoos voor een kasteel de eerste zwaarden, bijlen en lansen. Geleidelijk aan kwamen er steeds meer wapens en inmiddels zitten ze in 30 procent van de bouwdozen.

De onderzoekers hebben ook de Lego-catalogi bestudeerd tussen 1973 en 2015. De conclusie is dat momenteel op ongeveer 40 procent van alle pagina's wapens te zien zijn of dat er sprake is van dreigende situaties.

Speelgoedfabrikanten zitten gevangen in een metaforische wapenwedloop, staat in het rapport, omdat hun producten steeds spannender moeten worden om de aandacht van kinderen te trekken.

Lego Indiana Jones

Lego-woordvoerder Troy Taylor zegt tegen persbureau AFP dat het bedrijf meerdere spelactiviteiten promoot, zoals bouwen, gebruik van fantasie en conflictvoering. "Net als de andere speltypes hoort conflictvoering bij de ontwikkeling van een kind", zegt hij. "Maar we proberen wel altijd humor te gebruiken om de toon van het conflict te relativeren."

In 2003/2004 was Lego bijna failliet; het had zwaar te lijden onder de populariteit van elektronische spelletjes. Door bouwpakketten te verkopen met populaire figuren uit Star Wars, Batman en Harry Potter kwam het bedrijf er weer bovenop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl