ANP
NOS Nieuws

Groepsafspraak zwangeren beter voor moeder en kind

Zwangere vrouwen die bij de verloskundige of in het ziekenhuis groepssessies hebben met andere zwangere vrouwen, gebruiken minder vaak pijnstilling bij de bevalling, kiezen vaker voor borstvoeding en worden minder vaak doorverwezen naar de gynaecoloog.

Deze positieve effecten blijken uit een eerste onderzoek van TNO naar de zogenoemde centering pregnancy-methode. De methode wordt sinds 2012 in een aantal praktijken in Nederland toegepast. Tien vrouwen die ongeveer even ver zijn in hun zwangerschap krijgen tegelijk begeleiding van de verloskundige. Gedurende hun zwangerschap komen ze negen of tien keer bij elkaar voor een sessie van twee uur.

Hechte groep

De vrouwen vormen na verloop van tijd een hechte groep, ziet onderzoeker Marlies Rijnders. "Een beetje zoals je dat ook ziet bij bijvoorbeeld zwangerschapsyoga. Maar het voordeel is dat we nu ook een groep bereiken die nooit naar dergelijke cursussen zou gaan, omdat het extra geld kost."

De positieve effecten komen volgens Rijnders omdat de vrouwen veel langer in gesprek zijn over hun zwangerschap. "Er worden veel meer vragen gesteld dan een vrouw in een een-op-eensessie zou kunnen doen. De verloskundige heeft daarnaast de mogelijkheid veel dieper op een onderwerp in te gaan in plaats van het tien keer per dag even kort aan te stippen."

Zorgverzekeringen

De effecten zullen niet door groepsdruk komen, denkt Rijnders. "De laatste maand heeft iedereen weer individuele afspraken. En de bevalling doe je natuurlijk ook alleen, er staan niet tien vrouwen om je bed te roepen dat je vooral geen pijnstillers moet gebruiken."

Rijnders ziet wel dat verzekeringen nog moeten wennen aan de nieuwe manier van zorgverlening. "Er zijn twee begeleiders nodig, dat kost ook geld. In de proeffase is er wel subsidie geweest, maar nu is het tijd dat er een tarief komt. En uiteindelijk levert het ook wat op: we hebben berekend dat er een vermindering aan kosten voor pijnmedicatie van 2 miljoen euro kan zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl