Marjolein Jonker voor haar tiny house
NOS Nieuws

'Ontzettend blij met mijn huisje van zes bij twee'

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

Al een jaar droomt ze erover en nu is het zover. Wonen in haar eigen tiny house. Marjolein Jonker heeft eindelijk haar eigen houten huisje van 6 bij 2 meter in een grasveld op een industrieterrein in Alkmaar. En daarmee is ze de eerste tiny house-eigenaar die van de gemeente een stukje grond krijgt.

“Ontzettend blij, mijn huisje is eindelijk in Alkmaar en ook nog met toestemming van de gemeente”, zegt Marjolein Jonker. Tot nu toe was het niet mogelijk om in Nederland in een tiny house te wonen vanwege bouwbesluiten en woonregels. Daar lijkt verandering in te komen. Ook andere gemeenten willen de 'kleine huisjes' toestaan.

Het idee komt uit Amerika waar na de crisis behoefte was aan goedkoper wonen. Zo'n huisje kost tussen de 35.000 en 45.000 euro. Bovendien zijn de woonlasten minimaal aangezien de meeste tiny houses zelfvoorzienend zijn op het gebied van elektriciteit.

Het Tiny House van Marjolein van binnen

Het past in de filosofie van eenvoudiger leven, meer vrijheid, minder spullen en minder belasting voor het milieu. Het huisje van Marjolein Jonker heeft een droogtoilet. Er komt geen water aan te pas. De ontlasting wordt opgevangen in een speciale container en na anderhalf jaar composteren kan het gebruikt worden als mest voor de moestuin.

Marjolein woonde altijd in een 'gewoon' huis. Plek voor al haar spullen en meubels is er niet in haar nieuwe huisje, daarom verkocht ze veel op rommelmarkten of doneerde ze aan een goed doel. Ze had er geen moeite mee. Heerlijk juist, zegt ze. "Het geeft lucht, niet alleen in huis maar ook in je hoofd."

Marjolein gaat er samen met haar twee katten wonen. Voor een gezin is het minder geschikt, denkt ze. "Er zijn gezinnen die het willen maar het lijkt mij te klein, zeker met het Nederlandse klimaat in de winter."

Over een maand, als het definitieve besluit van de gemeente Alkmaar genomen is, komen er nog vijf tiny houses bij in Alkmaar. Ook andere gemeenten hebben plannen. In Almere komen ze deze zomer ook te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl