NOS Nieuws

Ambulancemedewerkers uiten zorg over gesleep met patiënten

Patiënten worden nog geregeld geweigerd op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Afdelingen voor spoedeisende hulp van ziekenhuizen en ambulancemeldkamers in Noord-Holland en Flevoland slaan in een brief aan minister Schippers alarm over de veelvuldige patiëntenstops.

Dagelijks worden ambulances met hun patiënten geweigerd bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De ambulances moeten dan naar een ander ziekenhuis rijden; soms in een andere stad.

Bezet

Ziekenhuizen stellen een opnamestop in wanneer alle behandelkamers van een spoedeisende hulp bezet zijn. Dan kan de zorg voor nieuwe patiënten niet meer gegarandeerd worden.

Vorig jaar stelden de spoedeisendehulpafdelingen van negentien ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland 2300 keer een opnamestop in. Drie jaar geleden gebeurde dat nog maar 430 keer.

Ouderen

In de brief spreken de ambulancemeldkamers en spoedeisendehulpafdelingen hun zorg uit over de toename van het aantal oudere patiënten op de spoedeisende hulp. De schrijvers hekelen het kabinetsbeleid waardoor voor het jaar 2020 naar schatting 800 van de 2000 verzorgings- en verpleeghuizen gesloten moeten worden.

"Huisartsen worden soms radeloos van machteloosheid omdat ze een zieke oudere patiënt thuis niet meer kunnen managen; de enige oplossing is dan nog het ziekenhuis", staat in de brief.

Afgelopen september meldde de NOS dat spoedeisendehulpposten merken dat er steeds meer ouderen zich bij hen melden. Bijna een op de vijf posten sprak van een sterke stijging.

Volgens Jan Luitse, hoofd van de spoedeisende hulp in het Amsterdamse AMC-ziekenhuis, is een opnamestop een laatste middel. Hij zegt dat zelfs voor een opnamestop wordt ingesteld het eigenlijk te druk is op de spoedeisende hulp. Het ziekenhuis moet dan improviseren door bijvoorbeeld patiënten op de gang te leggen, zegt Luitse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl