EPA
NOS Nieuws

Libische kustwacht onderschept 850 vluchtelingen op Middellandse Zee

De Libische kustwacht heeft 850 vluchtelingen in rubberboten uit de Middellandse Zee gevist die onderweg waren naar de Italiaanse kust. Onder de vluchtelingen waren 79 vrouwen, van wie er 11 zwanger zijn.

Veel vluchtelingen uit landen ten zuiden van de Sahara proberen via Libië over te steken naar Europa. Sinds de val van dictator Kadhafi, in 2011, is de stroom steeds verder toegenomen.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat het aantal vluchtelingen in Libië op 235.000, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Veel van hen blijven in Libië om te werken om later alsnog de oversteek te wagen, of terug te keren naar huis.

Europese hulp

Bij een overleg van de Europese ministers van de Buitenlandse Zaken, morgen in Brussel, zal gesproken worden over een mogelijke uitbreiding van de Europese marine-operatie Sophia voor de kust van Libië. De nieuwe eenheidsregering in het land zou dan onder meer hulp krijgen bij de wederopbouw van de Libische kustwacht.

Operatie Sophia, waarmee vorig jaar werd begonnen in een poging de stroom vluchtelingen in te dammen, is tot nu toe alleen actief in de internationale wateren voor de kust van Libië. Tegen de aan land blijvende mensensmokkelaars kon tot nu toe weinig worden ondernomen. Ook daarover wordt morgen in Brussel gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl