Beleggers duwen fossiele bedrijven de groene kant op
De druk op olie- en gasbedrijven om een groene koers te varen, neemt steeds verder toe. Vooral nu aandeelhouders steeds vaker van zich laten horen. Dat gebeurt onder meer de komende week bij de grootste fossiele-energiebedrijven ter wereld, ExxonMobil, Chevron en Shell.
Bij die drie bedrijven hebben aandeelhouders gestreden om het thema vergroening op de agenda te krijgen. Met succes. "Na de klimaatafspraken in Parijs is de urgentie om het wereldwijde bedrijfsleven aan te pakken en beter te laten presteren sterk toegenomen", zegt topman Pete Grannis van het pensioenfonds van de staat New York.
Dat fonds vormt samen met zestig andere beleggers een coalitie die eist dat ExxonMobil het effect van het klimaatbeleid verwerkt in zijn winstcijfers. Een soort verplichte groene stresstest. "Als aandeelhouders zijn we mede-eigenaar van het bedrijf. En wij willen dat Exxon vertelt wat er wordt gedaan op het gebied van klimaatverandering."
De aandeelhouders willen voorkomen dat Exxon de kop in het zand steekt en daardoor minder waard wordt. De aandeelhouderscoalitie heeft zo'n 2 miljard dollar aan ExxonMobil-aandelen in handen en de kans is dan ook aanzienlijk dat het voorstel wordt aangenomen.
Ook in Nederland laten aandeelhouders van zich horen. Zo verzamelde de actiegroep Follow This voldoende aandelen om bij Shell inspraak te krijgen. De groep gaat een stap verder dan de Amerikanen en eist dat Shell het roer helemaal omgooit.
"Alle winst moet worden geïnvesteerd in duurzame energie", zegt oprichter Mark van Baal. "Stop met het zoeken naar olie en gas, en stop met het kopen van olie- en gasbedrijven en steek het geld in duurzame energie."
Van Baal heeft inmiddels 1400 aandeelhouders achter zich, van klein tot groot. Samen vertegenwoordigen ze ongeveer 5 miljoen euro, ruim 220 duizend aandelen, wat neerkomt op 0,003 procent van alle Shell-aandelen. De huidige beurswaarde van de olie- en gasreus bedraagt 173 miljard euro.
Dinsdag wordt op de aandeelhoudersvergadering over de motie gestemd. In dit promotiefilmpje laat Follow This zien wat de actiegroep van plan is:
Duurzaam investeren is ook een belangrijk thema bij het ABP, het pensioenfonds dat zo'n 350 miljard euro beheert. "Wij kijken bij onze investeringen naar de strategie van energiebedrijven", zegt voorzitter Corien Wortmann.
"Bedrijven die alleen in kolen beleggen en de houding hebben dat ze het zo wel goed vinden, schrappen we uit onze portefeuille." Dat leidt volgens haar al tot enige nervositeit bij energiebedrijven.
Pensioenfondsen hebben samen zo'n 25 procent van de aandelen Shell in handen. Follow This hoopt dan ook dat de fondsen het voorstel zullen omarmen. Maar of het ABP als grootse fonds van Nederland voor zal stemmen, wil Wortman nog niet zeggen. "Het is in ieder geval een sympathiek voorstel."