NOS Wielrennen

Kruijswijk had roze nooit verwacht

De loodzware koninginnenrit in de Giro d'Italia werd de etappe van Steven Kruijswijk. De 28-jarige Nederlander van Lotto-Jumbo deelde een enorme tik uit aan de concurrentie en kreeg de roze trui ervoor terug als beloning. "Dit had ik nooit verwacht."

Op de laatste beklimming zag hij zijn kans schoon. "Ik voelde me heel goed, de hele dag al." Dat bewees hij door de demarrage van topfavoriet Vincenzo Nibali eenvoudig te counteren. Maar even later koos Kruijswijk zelf de aanval.

"Dat had ik al afgesproken met Jan (ploegleider Jan Boven, red.). Ik zou op die beklimming gaan."

Algemeen klassement na de veertiende etappe

Kruijswijk sloeg met 25 kilometer te gaan een gat en alleen de Colombiaan Esteban Chaves kon hem, zij het in tweede instantie, volgen. De twee slokten de vroege vluchters op en streden vervolgens om de ritzege. Die moest hij aan Chaves laten, maar dat deerde hem niet. "Ik ben superblij. Ik was gekomen voor een goed klassement, dat wel. Maar dit?"

'Morgen volle bak'

En nu? "Morgen ga ik volle bak." Zondag staat er een klimtijdrit van 10,8 kilometer op het programma. Kruijswijk mag als laatste van start en verdedigt een voorsprong van 41 tellen op nummer twee Nibali. "Dan gaan we op de rustdag wel een plan maken, kijken hoe we ervoor staan."

Kruijswijk krijgt zijn eerste roze trui

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl