Syrische vluchtelingen wachten in Turkije op een besluit over hun toekomst Reuters

De VN-Vluchtelingenorganisatie en West-Europese landen zeggen dat Turkije geen hoogopgeleide Syrische vluchtelingen meer doorlaat. Het aantal zieke en laagopgeleide Syriërs dat de EU binnenkomt, is opvallend groot, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Onder meer Luxemburg en de Duitse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ole Schröder zouden zich binnenskamers hebben beklaagd over de Turkse aanpak. Tot voor kort kwamen juist opvallend veel hoogopgeleide Syrische vluchtelingen naar Duitsland, schrijft Der Spiegel.

Sinds de deal met de EU over de vluchtelingencrisis zou Turkije streng selecteren op wie er mag doorreizen naar Europa. Dat gaat zelfs zo ver dat uitreisvergunningen die al waren verstrekt weer worden ingetrokken, meldt het Duitse blad. Het ging daarbij om onder meer artsen, ingenieurs en andere hoogopgeleide vakmensen.

Wazig

Normaal gesproken bepaalt de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR wie er uit een opvangkamp mag doorreizen. Sinds de deal met de EU over de vluchtelingenstroom doet Turkije zelf de selectie en krijgt de UNHCR een lijst met namen overhandigd.

Over het beleid van Turkije kwamen de afgelopen weken al klachten binnen van vluchtelingenorganisaties, schrijft Der Spiegel. De Duitse organisatie Pro Asyl noemde de Turkse selectiecriteria "volstrekt wazig".

STER reclame