Eerder leidde Roanu al tot overstromingen op Sri Lanka AFP

Het dodental door de tropische storm Roanu in Bangladesh loopt gestaag op. De storm heeft zeker 21 levens geëist. Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt.

Roanu ging aan land bij het district Cox's Bazar, in het uiterste zuidoosten van Bangladesh. Dat is niet ver van de miljoenenstad Chittagong, die iets noordelijker ligt. Twee miljoen mensen zijn uit voorzorg naar veiligere plaatsen gebracht.

Regenval

De storm is in de uren voordat hij Bangladesh bereikte wel in kracht afgenomen. De windstoten komen niet meer boven de 100 kilometer per uur uit. Het grootste probleem is de hevige regenval die Roanu met zich meebrengt. In één etmaal kan 20 tot 30 centimeter regen vallen. Tientallen dorpen staan al onder water.

Roanu trekt naar het noordoosten en kan behalve in Bangladesh ook tot overlast leiden in Myanmar. Eerder ontstonden al overstromingen en aardverschuivingen op Sri Lanka. Door modderstromen zijn daar mogelijk 150 doden gevallen, maar daarover bestaat nog geen duidelijkheid.

Dichtbevolkt

Bangladesh is erg gevoelig voor tropische stormen en orkanen doordat het land laag ligt en dichtbevolkt is. In 1970 vielen door een orkaan ongeveer 500.000 doden; in 1991 eiste het natuurgeweld 140.000 levens. 

Door betere voorzorgsmaatregelen, zoals evacuaties, zijn zulke enorme rampen de laatste jaren uitgebleven, al vielen er in 2007 nog wel meer dan 4000 doden door een orkaan.

STER reclame