Deel van het neergestorte toestel in de buurt van Grabovo
NOS Nieuws

Nabestaanden eisen miljoenen van Poetin voor ramp met MH17

Nabestaanden van slachtoffers van de ramp met de MH17 uit Australië, Maleisië en Nieuw-Zeeland eisen miljoenen schadevergoeding van de staat Rusland en president Poetin. Een Australisch advocatenkantoor heeft de claim ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

De 33 nabestaanden die door het kantoor worden vertegenwoordigd, eisen per persoon 10 miljoen dollar schadeloosstelling van Rusland. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 neergehaald door een in Rusland geproduceerde Buk-raket.

Westerse deskundigen gaan ervan uit dat de door Rusland gesteunde opstandelingen in Oost-Oekraïne het vliegtuig uit de lucht hebben geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om; onder hen waren 196 Nederlanders en 27 Australiërs.

Geheim

De advocaten uit Sydney schrijven in de aanklacht dat Rusland zich tot het uiterste heeft ingespannen om zijn rol in de crash geheim te houden. De regering heeft geen eigen intern onderzoek gelast en geweigerd mee te werken aan de reconstructie van de cockpit van het ramptoestel, staat in de papieren die naar Straatsburg zijn gestuurd.

Ook zouden Russische internetspionnen hebben geprobeerd het rapport over de MH17 van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid te hacken.

Nederlandse nabestaanden hebben nog geen proces voor schadevergoeding aangespannen. Letselschadeadvocaten willen eerst meer officiële onderzoeksresultaten afwachten voor ze juridische stappen ondernemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl