Een Nederlandse patrouille in Nederlands-Indië Verzetsmuzeum Zuid-Holland

De zoon van een Indonesische kapitein die in 1947 door Nederlandse troepen is onthoofd, eist in een rechtszaak excuses van de Nederlandse regering. Advocaat Liesbeth Zegveld treedt op als raadsvrouw van de eiser in een proces dat volgende week van start gaat, meldt NRC Handelsblad.

Zegveld voerde eerder al een aantal processen namens slachtoffers van schendingen door het Nederlandse leger, in de jaren nadat Indonesië zich had losgemaakt van Nederland. 

De zaak draait om de onthoofding van Andi Abubakar Lambogo, kapitein van het Indonesische Nationale Leger in Celebes, het huidige Sulawesi. Hij liep met zijn manschappen in een hinderlaag van de Nederlandse troepen die de opstand van de Indonesiërs moesten neerslaan. Abubakar raakte gewond en werd in gevangenschap onthoofd. Daarvan zijn geen ooggetuigenverslagen. 

Bajonet

Nederlandse militairen spietsten het hoofd op een bajonet en dwongen dorpelingen het te kussen, en zo andere opstandelingen te ontmoedigen. Zegveld spreekt in de NRC van een "uitermate beschamende actie". 

Historici hebben vastgesteld dat Nederlandse regeringen in het verleden op de hoogte waren van standrechtelijke executies in Indië, maar er niets mee hebben gedaan.   

De zoon van Abubakar wil dat de Nederlandse regering aan het Indonesische volk excuses aanbiedt voor alle militaire operaties tijdens de koloniale tijd die in strijd waren met de Conventie van Genève. Daarin staan de internationale afspraken over de bescherming van burgers in oorlogstijd.   

STER reclame