Even de werkmail checken na werktijd kan leiden tot 'technostress'
NOS Nieuws

Continu bereikbaar, ook werkgevers zien het nu als probleem

In de avond nog even je mail checken en continu je telefoon in de gaten houden omdat er nog een belangrijk telefoontje kan komen; de druk om constant bereikbaar te zijn is hoog. In Frankrijk en Duitsland zijn al stappen gezet om zogeheten 'technostress' aan te pakken, en nu erkent ook de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN de gevaren.

In Frankrijk wordt geprobeerd technostress aan banden te leggen door mailen na werktijd bij wet te verbieden. In Duitsland kregen werknemers van BMW al in 2014 het 'recht op onbereikbaarheid' op afgesproken tijden.

De Nederlandse AWVN zegt nu ook dat het continu 'aan' staan een probleem kan vormen voor de gezondheid van werknemers. "En het gaat nog veel verder dan alleen de werkmail", zegt woordvoerder Jannes van der Velde, "mensen zijn voortdurend online en dat dwingt tot nadenken".

Groter probleem

Het wettelijk verbieden van mailen na werktijd past volgens van der Velde niet in onze cultuur, maar dat er iets moet gebeuren is wat de AWVN betreft duidelijk. "Onze adviseurs voeren op dit moment gesprekken met grote werkgevers om te kijken wat we kunnen doen."

"Het is een werkgeversprobleem, want de werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving", zegt Van der Velde. "Maar het probleem gaat verder dan mailen en zal ook niet opgelost worden als de mailserver uit wordt gezet. Dat is te eenvoudig."

De gesprekken zijn op dit moment nog in volle gang, maar het doel is duidelijk: "We hopen op termijn een bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van digitale stress".

De doordravende economie zit tussen je oren. Die kun je ook stopzetten.

Sander Veenendaal, eigenaar communicatiebureau

Op sommige plekken zijn werkgevers al actief bezig met het behouden van een goede balans tussen werk en privé. Bij het Haarlemse communicatiebureau Heldergroen wordt iedere dag om 18.00 uur een knop ingedrukt waardoor de bureaus omhoog gaan en er niet meer gewerkt kan worden. "Dat is een ritueel dat we hebben om te onderstrepen wat we belangrijk vinden", licht eigenaar Sander Veenendaal toe.

Het is 18.00 uur: tijd om te stoppen met werken

Maar kun je de tent wel om 18.00 uur dichtgooien in deze huidige 24-uurseconomie? "Tuurlijk", zegt Veenendaal. "De doordravende economie zit tussen je oren. Die kun je ook stopzetten."

"Mensen krijgen hier geen laptops en geen e-mail op hun telefoon. Klaar is klaar. Vrij is vrij. En dus ook vrij in je hoofd. Dat betekent dat je ook weer opgeladen aan de slag kunt", aldus Veenendaal.

Het ziekteverzuim bij zijn bedrijf is volgens Veenendaal laag. Er zijn wel eens mensen ziek, maar nooit lang, zegt hij. "En een burn-out kan overal gebeuren, maar dat is niet de sfeer die in ons team hangt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl