Een Japanse vrouw beschermt zichzelf tegen de zon met een paraplu
NOS Nieuws

VN slaat alarm om wereldwijd hitterecord

De Verenigde Naties maken zich grote zorgen om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Uit cijfers van het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA blijkt dat het temperatuurrecord al een jaar lang elke maand wordt gebroken. Dat is sinds de metingen in 1880 begonnen nog niet eerder voorgekomen.

In april was het 1,1 graden Celsius warmer dan het gemiddelde van vorige eeuw. Het was daarmee volgens de NOAA wereldwijd de warmste april ooit gemeten.

Alarmerend

Een woordvoerder van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), onderdeel van de VN, zegt dat met name de grote stijging alarmerend is. "De records worden niet zomaar gebroken, ze worden verpulverd en dat gebeurt consequent."

De WMO zegt dat de cijfers van vorig jaar al zorgwekkend waren, maar dat die van dit jaar nog veel erger zijn. "De hitte van vorig jaar verbleekt naast de temperaturen van dit jaar."

De temperatuurstijging van het afgelopen jaar komt volgens de WMO deels door het natuurverschijnsel El Niño, maar ook door de klimaatverandering die door mensen wordt veroorzaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl