De politie doet onderzoek na een schietpartij in Krommenie
NOS Nieuws

'Problemen bij recherche geven criminelen een voorsprong'

Rechercheurs met te weinig kennis van zaken, teams die langs elkaar heen werken en waardevolle informatie die blijft liggen. Het is een greep uit de conclusies van een kritisch rapport over de recherche. De problemen geven criminelen een voorsprong, zegt justitieredacteur Remco Andringa. "Er worden simpelweg minder boeven gevangen dan we met zijn allen zouden willen."

Gisteren stuurde minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie het rapport naar de Tweede Kamer. In het rapport vergelijken onderzoekers de politie met het failliete warenhuis V&D, omdat dat ook veel te laat inzag dat er wat moest veranderen. Volgens de onderzoekers is er te weinig vakmanschap bij de recherche.

Het rapport komt niet uit de lucht vallen. Er werd al eerder vastgesteld dat er problemen zijn bij de afdeling van de politie die de taak heeft misdrijven op te lossen. Daarop werd een onderzoek ingesteld om te analyseren wat er precies bij de organisatie misgaat.

Door de problemen proberen bijvoorbeeld twee teams dezelfde overval op te lossen zonder dat ze dat van elkaar weten.

Justitieredacteur Remco Andringa

"Op het gebied van cybercrime zie je bijvoorbeeld een gebrek aan vakmanschap", zegt Andringa. "Daar wordt maar een fractie van de zaken opgepakt. Dat komt door een tekort aan mensen en aan kennis." Doordat die zaken vaak stranden, doen slachtoffers minder vaak aangifte, omdat ze weten dat dat toch geen zin heeft.

Ook vergrijzing speelt de politie parten, concluderen de onderzoekers. "Daardoor hebben agenten te weinig kennis van bijvoorbeeld internet", zegt Andringa.

Een ander punt is dat politieteams vaak langs elkaar heen werken." De onderzoekers zien dat veel van de informatie niet goed wordt verwerkt en gedeeld. Daardoor proberen bijvoorbeeld twee teams dezelfde overval op te lossen zonder dat ze dat van elkaar weten."

De organisatie is stroperig.

Justitieredacteur Remco Andringa

De onderzoekers spreken zich in het rapport niet direct uit of er meer geld naar de politie moet, maar constateren wel dat de politie te veel moet doen met te weinig middelen. Maar er speelt meer, zegt Andringa. "De politie werkt niet altijd efficiënt. De organisatie is stroperig, waardoor het lang duurt om iets voor elkaar te krijgen en onderzoeken traag verlopen."

Ondanks de harde conclusies van het rapport is het niet allemaal kommer en kwel, zegt Andringa. "De onderzoekers hebben ook mooie voorbeelden van goed recherchewerk gevonden. Zo noemen ze de grote slagen die zijn gemaakt op het gebied van overvallen en kinderporno. Ook drugscriminaliteit wordt flink aangepakt."

Wat opvalt is dat de politie op die gebieden veel heeft samengewerkt met andere organisaties. "Ze waren niet zozeer bezig met het vangen van boeven, maar vooral met het dwarsbomen. Bijvoorbeeld door de grondstofhandel voor xtc plat te leggen. Dan pak je de misdaad veel effectiever aan, zo blijkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl