Wat hangt FC Twente boven het hoofd?
NOS Voetbal

Wat hangt FC Twente financieel boven het hoofd?

De mogelijke degradatie van FC Twente naar de Jupiler League kan grote financiële gevolgen hebben voor de club. De KNVB wil de club uit Enschede met een degradatie straffen voor financieel wanbeleid.

Met een degradatie bestaat de kans dat Twente veel inkomsten misloopt door minder sponsor- en tv-gelden, terwijl veel kosten hetzelfde blijven. Zoals de salarissen van contractspelers.

FC Twente legt zich niet neer bij de door de KNVB voorgestelde degradatie naar de Jupiler League en gaat in beroep.

Wat hangt FC Twente boven het hoofd?

"De club is verplicht om dezelfde salarissen te betalen in de Jupiler League. Tenzij er een degradatieclausule is opgenomen. Maar dat verwacht ik niet", zegt Danny Hesp van de Vereniging van Contractspelers.

Met zo'n clausule hoeven clubs minder salaris uit te betalen als ze degraderen. Grote clubs die op Europees niveau meespelen, hebben vaak geen degradatieclausule.

Spelers worden waarschijnlijk voor lagere transferbedragen verkocht.

Danny Hesp

Hesp vraagt zich af of Twente het financieel redt als ze degraderen. "Ze hebben nu meer dan dertig contractspelers. Het lijkt mij niet logisch dat ze die ook allemaal in de Jupiler League kunnen aanhouden."

De club gaat spelers verkopen, denkt Hesp. "Als ze willen bezuinigen, kunnen ze spelers verkopen. Maar hun onderhandelingspositie is niet heel sterk. Spelers worden waarschijnlijk voor lagere transferbedragen verkocht."

Hij verwacht dat spelers zelf ook op zoek gaan naar een andere club. "Veel spelers hebben de ambitie om op het hoogste niveau te spelen. Dus op het moment dat je teruggaat, kan ik me voorstellen dat er twijfel bij spelers ontstaat of ze daarin mee willen."

Garantstelling gemeente

Wat het besluit betekent voor de garantstelling van de gemeente Enschede is nog onduidelijk. Enschede staat garant voor de club, maar onder voorwaarde dat het in de Eredivisie speelt. Die licentie is nu ingetrokken. Het is nog onduidelijk of de nieuwe licentie voor de Jupiler League binnen de voorwaarden valt.

Onno Jacobs is sinds begin dit jaar de interim-directeur van FC Twente

Volgens PvdA-raadslid Laurens van der Velde moet FC Twente aan strenge voorwaarden voldoen voor de garantstelling. "Hoeveel geld heeft de club in kas, en hoeveel inkomsten krijgt het in de toekomst? Dat zijn nu allemaal inkomstenposten die op dit moment op losse schroeven staan."

"Het is voor ons een groot vraagteken of FC Twente nog aan al die voorwaarden kan voldoen. Het wordt een heel moeilijke situatie."

Sponsorcontract

Isolatiebedrijf Tonzon, een van de shirtsponsors van FC Twente, kan nog weinig zeggen over de gevolgen voor het sponsorcontract. "Wij zullen het plaatje opnieuw moeten bekijken. Het is moeilijk om op de zaken vooruit te lopen", zei directeur Ton Willemsen gisteren.

Hoofdsponsor Webprint.nl was nog niet bereikbaar voor commentaar. Grolsch, een andere sponsor van de club, wil niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl