NOS

Over drie weken begint in Frankrijk het EK voetbal. Zonder Nederlands elftal. Toch is er, in de aanloop naar de drie oefenduels met EK-gangers Ierland, Polen en Oostenrijk, genoeg te bespreken met bondscoach Danny Blind.

Tom Egbers nam in Zeist plaats tegenover de bondscoach. Ze spraken over de nieuwe assistent-bondscoach Dick Advocaat, de terugkeer van Kevin Strootman, een zomer zonder EK, de toekomst van Oranje én het succes van Max Verstappen.

Danny Blind over zijn nieuwe assistent Dick Advocaat

Het was vorige week een grote verrassing: bondscoach Blind stelde de 68-jarige Dick Advocaat aan als nieuwe assistent en vervanger van de vertrekkende Ruud van Nistelrooij. Hoe is dat zo gekomen?

"Ik ben Dick een paar weken geleden tegen het lijf gelopen. Je praat dan over hoe het met elkaar gaat, en van het een kwam het ander", vertelt Blind. "Toen is dat idee gaan leven. En elke dag werd dat idee bij mij beter en beter. Dick is zo'n gelouterde trainer, die op zijn leeftijd nog zo gepassioneerd is om zijn knowhow en ervaring te delen."

Advocaat vond het meteen al een goed idee, stelt de bondscoach. En KNVB-directeur Bert van Oostveen? "Uiteindelijk wel. Het is misschien toch enigszins verrassend en misschien moet je toch wennen aan dat idee."

Danny Blind over Huntelaar, Strootman en Robben

Een andere 'oude bekende' die terugkeert bij Oranje is Kevin Strootman. Op 5 maart 2014 kwam de middenvelder van AS Roma voor het laatst voor Nederland in actie tijdens een oefeninterland tegen Frankrijk. Sindsdien werd Strootman door knieproblemen geteisterd, maar nu is hij weer fit.

"Hij kan spelen, de vraag is alleen in welke mate", stelt Blind. "Strootman is een topspeler, die ons team qua karakter en persoonlijkheid nodig heeft."

Bij Roma heeft Strootman inmiddels al een paar keer in de basis gestaan. "Het ziet er hartstikke goed uit. Daarom heb ik hem gebeld met de vraag of ik hem zou kunnen selecteren. Hij stond daar 100 procent achter." De inzet van Strootman bij Oranje is wel in goed overleg gegaan met AS Roma, aldus de bondscoach.

Danny Blind over een zomer zonder EK

Het moge inmiddels bekend zijn: Nederland ontbreekt op het komende EK in Frankrijk. Wat gaat de bondscoach deze zomer eigenlijk doen? "In de groepsfase ga ik de tegenstanders in de WK-kwalificatie bekijken. Ik ga twee keer naar Frankrijk en Zweden kijken. Verder volg ik het EK op de buis."

In de aanloop naar het eindtoernooi is Oranje wel het ideale uitzwaailand voor EK-gangers. De bondscoach ziet daar wel iets positiefs in: "Ik denk wel dat wij bovenaan staan van het lijstje van interessante tegenstanders van landen die wel gaan. Dan sta je toch nog ergens bovenaan."

Danny Blind over de toekomst van Oranje

KNVB-directeur Bert van Oostveen vindt dat het Nederlands elftal in 2026 weer terug aan de wereldtop moet zijn. "We hebben een stip aan de horizon gezet", zei Van Oostveen vorige maand. 

"Hij trekt het wat breder", reageert Blind. "Ik kijk naar het moment van nu. En dat is dat we ons moeten plaatsen voor het WK van 2018. En de praktijk leert dat als je op een eindtoernooi bent, Nederland ook echt mee kan doen. Dat is in 2010 en 2014 gebleken."

"Ondanks die uitspraak wordt van mij gewoon verwacht dat ik me met het Nederlands elftal plaats voor het WK. Dat wordt gevraagd, en misschien wel geëist. Ik hoop, en ik denk ook dat het missen van dit eindtoernooi een incident was, net als in 2002."

Danny Blind over de verhuizing van Oranje naar Zeist

Als het aan de KNVB ligt, verhuist het Nederlands elftal in het najaar van 2017 naar Zeist. Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en de trainingen bij Quick Boys in Katwijk behoren dan tot het verleden. Hoe denkt de bondscoach daarover?

"Het is de bedoeling dat het in de toekomst gaat gebeuren. Of ik dat nog ga meemaken, zal de tijd leren. Alles staat en valt met hoe professioneel je dat kunt aanpakken. Alle voorwaarden moeten gecreëerd worden om op een topmanier te kunnen werken. Ik ben benieuwd of men in staat is om dat met zo'n hoog mogelijke kwaliteit neer te zetten."

Even uitwaaien aan het strand is er voor Oranje dan niet meer bij. Maar dat vindt Blind niet zo'n probleem: "Het is een bosrijke omgeving hier, dat straalt ook rust uit. En er rijden bussen. Nederland is een heel klein land."

Danny Blind over Max en Jos Verstappen

Het laatste woord van de bondscoach gaat over Max Verstappen. Blind heeft de legendarische race in Barcelona niet live gezien. "Ik zat toen voor de buis naar het voetbal te kijken, logischerwijze." Maar een dag later haalde de bondscoach het allemaal in. En hij is vol lof.

"Wat een geweldige, unieke prestatie is dat. En wat een ongelooflijk leuke gozer, zo zelfverzekerd en professioneel pratend over zijn vak." De gedachten van Blind gingen ook uit naar Jos Verstappen, met wie hij als vader van een topsporter verwantschap voelt. "Ik ken dat gevoel ook wel een beetje. Het vadergevoel. Het moet hem een ongelooflijk trots gevoel hebben gegeven."

STER reclame