Reuters
NOS Nieuws

Parket eist tot 18 jaar cel verdachten Verviers-terreurcel

In de zaak rond de terreurcel in het Belgische Verviers heeft het Federaal Parket tot 18 jaar cel geëist. De meeste verdachten zijn niet op de zitting aanwezig, slechts zeven van de zestien zijn erbij. De anderen zijn vermoedelijk in Syrië.

De hoogste straffen zijn geëist tegen drie mannen die aan het hoofd van de terreurcel zouden hebben gestaan. Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni, Souhaib el-Abdi en Marouan el-Bali moeten respectievelijk 18, 16 en 15 jaar de gevangenis in als het aan de aanklager ligt.

De meeste andere verdachten hoorden vijf tot tien jaar tegen zich eisen. Het parket wil voor twee verdachten kortere gevangenisstraffen.

Nederlander 5 jaar

De politie deed in januari vorig jaar invallen in Verviers. Daarbij werd geschoten en werden twee mensen gedood. El-Bali was ook betrokken bij het vuurgevecht, maar overleefde het. Bij de confrontatie met de agenten ontkwamen twee vermeende jihadisten, onder wie de Nederlander Zaid K.

Hij is een van de verdachten die nu waarschijnlijk in het Midden-Oosten zijn. De openbaar aanklager eiste op de zitting in Verviers vandaag vijf jaar cel tegen de Nederlander.

IS

Volgens justitie hadden de leden van de Verviers-terreurcel vergevorderde plannen om aanslagen te plegen op politiedoelen. Ze zouden in Syrië hebben gevochten aan de zijde van Islamitische Staat (IS) en daarna naar België zijn gegaan.

Leider van het netwerk was vermoedelijk Abdelhamid Abaaoud, een van de daders van de aanslagen in Parijs in november. Abaaoud werd enkele dagen na die aanslagen gedood bij een politieactie in Saint-Denis.

Uitspraken in de zaak worden volgens een woordvoerder van de rechtbank eind juni verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl