NOS Nieuws

Goedele Liekens in Kamer: betere seksuele voorlichting op school

'Betere seksuele lessen op scholen'

Vier op de tien meisjes krijgen met grensoverschrijdend seksueel gedrag te maken. Scholen zouden daarom meer voorlichting moeten geven. Dat pleidooi deed kenniscentrum Rutgers donderdagmorgen in de Tweede Kamer.

Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag verstaat het centrum gedrag of toenaderingen die seksueel van aard zijn en de grenzen van het slachtoffer overschrijden.

Dat kan al dan niet fysiek zijn. Aanranding, verkrachting, fysieke ongewenste toenadering of het onder dwang verrichten van seksuele handelingen, vallen er onder. Dat geldt ook voor het ongevraagd toezenden van pornografische afbeeldingen of seksueel getinte berichten via sms en e-mail.

Jongeren tussen de 14 en 18 lopen het grootste risico met deze zaken in aanraking te komen.

Kenniscentrum Rutgers was op verzoek van SP en PvdA naar de Tweede Kamer gekomen. Ook scholieren kwamen mee om over het onderwerp te vertellen. Kamerleden konden vragen stellen en hun kennis werd getest met een kwis. Er werd een uitzending van dokter Corrie bekeken.

Volgens seksuologe Goedele Liekens moet er nog veel meer aandacht op scholen komen voor het probleem. Voorlichting op scholen staat wel in de kerndoelen voor het onderwijs, maar in praktijk komt er volgens het centrum niet genoeg van terecht. Rutgers ziet daarom het liefst dat de kerndoelen worden uitgebreid en aangepast. Dat lijkt de Tweede Kamer niet van plan te zijn.

Meer aandacht

Een meerderheid, waaronder coalitiepartijen VVD en PvdA, vindt wel dat veel meer scholen aandacht voor het onderwerp moeten hebben. "Maar het is aan de scholen zelf hoe dat te doen. Meer nadruk op seksuele voorlichting en betere nascholing voor docenten is wel van groot belang", zegt PvdA-Kamerlid Ypma. Ook VVD-Kamerlid Straus zei te hopen dat de politiek meer scholen kan overtuigen het onderwerp aan te pakken.

Poppenkast

CDA, SGP en ChristenUnie kwamen niet naar de bijeenkomst in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Rog vond de aandacht voor dit gesprek in de Kamer buitensporig. Seksuele voorlichting hoort bij de kerndoelen in het onderwijs. Het is niet Goedele Liekens die bepaalt hoe die lessen eruit moeten zien, dat is aan de scholen zelf", aldus Rog.

ChristenUnie en SGP vinden dat seksuele voorlichting thuishoort binnen de ouder-kind relatie. De partijen vonden de vandaag geplande bijeenkomst veel weg hebben van een poppenkast en mediagebeurtenis. "Daar haal je het mooie mee weg en blijft het banale over."

Goedele Liekens, scholieren en Kamerleden doen een kennisquiz over seks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl