De vreugde was groot na de zege op FC Groningen; nu willen de Heraclieden meer
NOS Voetbal

Heracles aast op historische primeur

Niemendalletjes, gespeeld in halflege stadions. Het imago van de play-offs voor Europees voetbal was er vooral een van een slecht toetje na de hoofdmaaltijd. Heracles heeft laten zien dat het ook anders kan. Na het spektakelstuk tegen FC Groningen wacht nu FC Utrecht in de finale.

Voor Heracles kan de dubbele finale-ontmoeting een historisch gevolg krijgen. Nog nooit speelde de Almelose club in officieel verband een Europese wedstrijd. Lange rijen voor de kassa's in de voorverkoop onderstrepen dat ook de supporters hunkeren naar die primeur.

Uniek seizoen

Heracles is toch al bezig aan een uniek seizoen. De club stond zelfs even bovenaan en eindigde uiteindelijk als zesde. Nooit eindigde Heracles hoger sinds de invoering van de eredivisie in 1956.

Tegen Groningen boog Heracles afgelopen zondag in de slotfase en de verlenging een 0-1 achterstand om in 5-1. Nu is het zaak voor de Almeloërs om de kroon op het werk te zetten. Of zoals Heracles-trainer John Stegeman het verwoordt: "Hier ben je voetballer voor geworden, dat je iets tastbaars kan halen. Voor Heracles is dat Europees voetbal."

John Stegeman juicht na de 5-1 zege op Groningen in de play-offs

Knallen

Stegeman: "Het zijn twee finales, daar bereiden we onze ploeg goed op voor. We moeten knallen, we kunnen iets moois presteren met elkaar. We willen graag winnen, al zal dat niet gemakkelijk zijn want FC Utrecht is een goede ploeg."

"We denken niet in scenario’s, eerst maar eens de thuiswedstrijd en dan kijken we wel verder richting zondag. Aan het einde van de rit moeten we aan de goede kant van de score staan, maar ook dit is weer een fifty-fifty-wedstrijd. De kwaliteiten van beide ploegen liggen dicht bij elkaar, het wordt op details beslist. Een finale is leuk, maar nu willen we ook winnen.”

Statistieken

In de competitie won FC Utrecht de thuiswedstrijd tegen Heracles met 4-2, in Almelo werd het 1-1. Utrecht staat voor de zevende keer in de play-offs en won twee keer een Europees ticket (2010 en 2013). Heracles doet voor de vierde keer mee om kwalificatie voor de Europa League en staat voor het eerst in de finale.

De statistieken zijn in het voordeel van FC Utrecht. Maar alleen met statistieken win je geen wedstrijden, weten ze in Almelo als geen ander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl