ANP
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Emotionele inspraakavond over chroom-6 in Tilburg

Bij een inloopavond van de gemeente Tilburg over de stof chroom-6 zijn de emoties hoog opgelopen. Volgens Omroep Brabant kwamen er zo'n tachtig mensen op de bijeenkomst af. Onlangs werd bekend dat bijna 600 mensen met de kankerverwekkende stof hebben gewerkt bij het schuren van treinen.

Een gedeelte van de bijeenkomst was achter gesloten deuren. Verslaggevers van Omroep Brabant hoorden dat er werd geschreeuwd en een schadevergoeding werd geëist. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder begrijpt die frustraties. "Het was een pittige avond vol met vragen en grote bezorgdheid", zegt hij. "We hebben alle begrip voor die emoties."

Later op de avond spraken de verslaggevers met de aanwezigen. "Ik heb drie kleinkinderen en die wil ik wel groot zien worden", zei een van hen. "Ik heb maagzweren en ontstekingen in mijn armen. Of dat komt door die chroom-6 weet ik niet." Een ander zei: "Ik schrok enorm toen ik de brief kreeg. Nu heb ik niks, maar het kan zomaar zijn dat ik over twintig jaar toch problemen krijg met mijn gezondheid."

Schuren

De mensen kwamen in aanraking met chroom-6 tijdens het schuren van treinstellen. De stof zat in de verf verwerkt om roest te voorkomen. In vaste vorm is chroom-6 onschadelijk. Maar tijdens het schuren komt de gevaarlijke stof juist vrij.

De werkplaats hing volgens de aanwezigen meestal vol stof. Soms liepen mensen er zonder masker doorheen. Mensen die wel een mondkapje droegen, zijn bang dat dat niet geholpen heeft. "Dat was een goedkoop ding van een paar centen. Verder droegen we alleen een simpel schort. Meer niet", zei een oud-medewerker.

De gemeente Tilburg had 580 mensen uitgenodigd voor de avond, om mensen zo goed mogelijk bij te praten. Het RIVM doet uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen chroom-6 en een aantal kankersoorten en longproblemen.

Advertentie via Ster.nl