Voor een brievenbus zullen veel Nederlanders straks een paar honderd meter extra moeten lopen.
NOS Nieuws

PostNL begint met weghalen brievenbussen

PostNL gaat beginnen met het weghalen van ongeveer de helft van alle brievenbussen in Nederland. In de provincie Flevoland verdwijnen de komende maanden 136 van de 317 brievenbussen. In heel Nederland zullen de komende jaren ongeveer 10.000 van de 19.000 oranje brievenbussen worden weggehaald.

Volgens PostNL maken mensen steeds minder gebruik van de brievenbussen. Met de invoering van de nieuwe postwet is het mogelijk om postkantoren te sluiten en ook brievenbussen te verwijderen. Waar iedere Nederlander binnen de bebouwde kom voorheen binnen 500 meter een brievenbus moest hebben, is dat nu binnen 1000 meter. Daarom worden ook brievenbussen strategisch verplaatst.

Kwetsbare groepen

Flevoland is nu de eerste provincie waarin de operatie van start gaat. "We hebben daar uitvoerig overlegd met gemeenten en belangenorganisaties van kwetsbare groepen, zoals ouderen", zegt een woordvoerder van PostNL. "Op basis van die gesprekken passen we het brievenbussenbestand aan. Maar er blijven bijvoorbeeld brievenbussen bij verzorgingshuizen. Ook lage brievenbussen voor mensen in een rolstoel of scootmobiel blijven gehandhaafd."

Op welke plekken brievenbussen in de andere provincies verdwijnen, is nog niet bekend. Wat betreft Zeeland wordt dat nu bekeken. Tegelijkertijd worden de komende jaren ook zo'n 1500 postkantoren gesloten. Volgens analisten hoopt PostNL op deze manier 20 tot 30 miljoen euro te besparen.

"Maar we streven er ook naar om de komende jaren het aantal pakketpunten uit te breiden tot zo'n 2000", zegt de woordvoerder van PostNL. "Bij pakketpunten in bijvoorbeeld supermarkten of boekhandels kun je pakketjes posten en ophalen. Zo willen we voor iedereen bereikbaar blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl