Reuters
NOS Nieuws

Door Boko Haram geroofd meisje uit Chibok teruggevonden

In het uiterste noordoosten van Nigeria is een meisje teruggevonden dat in 2014 met 275 anderen werd ontvoerd door Boko Haram. Het meisje, Amina Ali Nkeki, bevond zich in een bosrijk gebied dicht bij de grens met Kameroen. Volgens de BBC is zij herkend door een lid van een burgerwacht. De autoriteiten in de deelstaat Borno hebben de vondst van het meisje bevestigd.

Persbureau AP sprak met een familielid van de nu 19-jarige Amina. "Ze is zwanger en getraumatiseerd", zei hij. Zijn nichtje zou in Chibok met haar moeder zijn herenigd. Haar vader overleed in de periode dat zij gevangen zat.

Militairen sloegen op de vlucht

Leden van de terreurgroep Boko Haram drongen in 2014 de christelijke middelbare school van Chibok binnen waar de meisjes zich voorbereidden op het eindexamen. Militairen die hen moesten beschermen, kregen geen versterking en kwamen al gauw zonder munitie te zitten. Daarna sloegen ze op de vlucht. Een klein deel van de meisjes wist te ontsnappen, 219 van hen zijn nooit teruggevonden.

Boko Haram en andere islamitische terreurgroepen in Nigeria ontvoeren geregeld vrouwen en meisjes. Schattingen daarover lopen uiteen van 2000 tot 7000 slachtoffers. De vrouwen worden uitgehuwelijkt, als seksslaven gebruikt of gedwongen om wapens te smokkelen of zelfmoordaanslagen te plegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl