NOS Nieuws

Vakantiegeld komt er weer aan: sparen of uitgeven?

Volgende week ontvangen miljoenen Nederlanders weer hun vakantiegeld. Ongeveer twee op de drie ontvangers (65 procent) wil het geld uitgeven, hetzij aan vakantie, hetzij aan andere zaken, blijkt uit onderzoek van ING. De rest (35 procent) gebruikt het om te sparen, te beleggen of schulden af te lossen.

Opvallend is dat jongeren hun vakantiegeld volgens het ING-onderzoek anders gebruiken dan ouderen. Van de twintigers gebruikt 47 procent het geld om te sparen, schulden af te lossen of te beleggen. Van de zestigers is dat 32 procent. Jongeren hebben vaak minder financiële buffers dan ouderen.

Volgens de bank zou ook kunnen meespelen dat jongeren nu vaker eigen geld moeten inleggen bij de koop van een huis, omdat de hypotheeknormen strenger zijn.

Maandelijks

Sinds 1968 is vakantiegeld voor werknemers bij wet geregeld. Volgens de wet moet een vakantietoeslag minimaal acht procent van het bruto salaris bedragen.

Niet alleen werkenden krijgen vakantiegeld. Ook mensen met een ww-, aow- of bijstandsuitkering ontvangen deze maand een extra uitkering.

Vakantiegeld zou ook verspreid over het jaar uitbetaald kunnen worden, waardoor ieder maandloon wat hoger wordt. Maar die vorm is volgens de onderzoekers niet populair. Zo'n 80 procent van de mensen wil de huidige situatie behouden en in mei de hele vakantietoeslag ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl