NOS Nieuws

Duizenden mijnwerkers geëvacueerd in Canada om bosbranden

Bosbranden Canada weer opgelaaid

De brand bij Fort McMurray is weer opgelaaid. Zo'n 12.000 mijnwerkers ten noorden van de Canadese stad zijn geëvacueerd. Fort McMurray zelf lijkt geen gevaar te lopen.

De brand woedt ten westen van de stad. Door de sterke wind heeft het vuur zich met 30 tot 40 meter per minuut in noordelijke richting verspreid. Alle mijnen in het bedreigde gebied zijn uit voorzorg ontruimd. Het gaat om grote teerzandmijnen waar olie wordt gewonnen.

Een mijnwerker vertelde dat de lucht 's nachts licht oranje kleurde en daarna donkergrijs werd. Snel daarna vertrokken de mijnwerkers. "We zijn erg gespannen, het is een beangstigende situatie", zei de man tegen de Canadese omroep CBC. "Iedereen maakt zich zorgen, maar we zijn nu veilig."

Nog lang niet gedoofd

De brandweer verwacht dat de brand zich in de loop van de dag minder snel zal verspreiden. Ook draait de wind naar het westen.

Een gebied ter grootte van Limburg staat in brand. Het kan nog weken duren voordat het vuur is gedoofd.

Ongeveer 88.000 mensen zijn twee weken geleden Fort McMurray, in de provincie Alberta, ontvlucht. Duizenden huizen zijn in vlammen opgegaan.

De premier van de provincie zegt dat de elektriciteit en de waterzuiveringsinstallatie in de stad inmiddels weer werken. Toch kunnen de gevluchte inwoners nog maar beter niet terugkeren, waarschuwt de premier. De luchtkwaliteit in de stad is nog te slecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl