Nederland gebruikt pinpas vaker dan bankbiljet
Nederlanders hebben hun inkopen vorig jaar vaker afgerekend met de pinpas dan met contant geld. De Nederlandsche Bank spreekt van een mijlpaal. Nooit eerder won de pinpas het van het bankbiljet.
De Nederlandse consument rekende in 2015 de helft van zijn aankopen in winkels, horeca, benzinestations en andere gelegenheden af met de pinpas. Het gaat totaal om 3,23 miljard betalingen. Zo'n 49 procent van de aankopen werd met contant geld afgerekend en een heel klein deel met de creditcard.
Kleine bedragen
De consument gebruikt de pinpas steeds vaker voor kleine bedragen. In 2010 betaalde nog maar 11 procent aankopen onder de 5 euro met de pinpas. In 2015 was dat 30 procent. De stijging heeft onder meer te maken met de opkomst van het contactloos betalen.
Consumenten tussen de 19 en 34 jaar betalen het vaakst met hun pinpas. Tieners en 75-plussers geven vaak nog de voorkeur aan contant geld.
De verschuiving van contant naar elektronisch betalen heeft een aantal voordelen, zegt DNB. Het is veiliger en de kosten van het betalingsverkeer dalen. Banken en winkels willen het elektronisch betalen verder stimuleren.
Ze hopen dat over twee jaar 60 procent van de aankopen wordt betaald met de pinpas.