Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden-ziekenhuis waar de verpleegkundige werd doodgeschoten

Politie schatte dreiging Linda van der Giesen fout in

De politie heeft een inschattingsfout gemaakt bij het beschermen van Linda van der Giesen, die vorig jaar zomer werd doodgeschoten op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk. Zo is er te bureaucratisch gehandeld, heeft een onafhankelijke commissie vastgesteld.

De 28-jarige vrouw werd vorig jaar zomer doodgeschoten bij het TweeSteden-ziekenhuis, waar ze als verpleegkundige werkte. Een dag later meldde haar ex-vriend John F. zich als dader.

Al snel gaf de politie toe dat er fouten waren gemaakt. Van der Giesen had kort voor haar dood aangifte tegen F. gedaan van bedreiging en stalking en had de politie ook verteld dat hij vermoedelijk een wapen had. De politie trad echter niet op.

Protocollen

Dat kwam mede door bureaucratische rompslomp, concludeert de onafhankelijke commissie onder leiding van oud-VVD-voorzitter Eenhoorn. Protocollen werden weliswaar gevolgd, maar er had meer moeten worden gedaan.

Politiemensen hadden te veel oog voor het strafrechtelijke traject na de aangifte en te weinig voor het belang van het slachtoffer, vindt Eenhoorn. Niemand voelde zich persoonlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van Van der Giesen.

Interventie

De aangifte van Van der Giesen had in combinatie met overige informatie, bijvoorbeeld over het strafblad van F., moeten leiden tot een interventie, aldus Eenhoorn.

De commissie komt overigens tot de conclusie dat de fouten niet verwijtbaar zijn, aangezien de betrokkenen volgens de voorschriften hebben gehandeld. Wel moet de politie die voorschriften nog eens tegen het licht houden, zegt Eenhoorn.

De politie erkent dat de aanpak anders had gemoeten

Politiechef Vissers is het daarmee eens. Hij vindt het een genuanceerd, kritisch en duidelijk rapport. "We hebben het niet goed gedaan", zei hij op de persconferentie waar het rapport werd gepresenteerd. "Dit mag niet meer gebeuren."

Vissers erkent dat de politie eerder had moeten ingrijpen. "Er had wel degelijk actie moeten worden ondernomen, zeker omdat duidelijk werd dat de verdachte beschikte over een vuurwapen. We zijn er ons van bewust dat we bij een dreiging moeten ingrijpen en dat doen we nu ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl