Een wiegje in de vondelingenkamer
NOS Nieuws

Pasgeboren baby afgestaan aan vrijwilligers vondelingenkamer

Voor het eerst in Nederland zijn vrijwilligers van de vondelingenkamer in actie gekomen om een pasgeboren baby op te halen. De moeder zocht kort na de bevalling contact met de de Stichting Beschermde Wieg, de organisatie achter de vondelingenkamers. Ze zei dat ze zich geen raad wist met de baby en dat ze overwoog deze te vondeling te leggen.

Vrijwilligers van de stichting hebben de baby vervolgens opgehaald en naar het Martini Ziekenhuis in Groningen gebracht. De baby is onderzocht en is helemaal gezond. Het kindje is nu bij een crisispleeggezin. De moeder heeft nu een half jaar bedenktijd voor de baby definitief in een ander gezin wordt geplaatst.

Gegevens moeder liggen bij notaris

Om privacyredenen wordt niet bekendgemaakt of de baby een jongetje of een meisje is. Op verzoek van de stichting heeft de moeder haar gegevens achtergelaten in een gesloten envelop. Die ligt bij een notaris. Als het kind 16 jaar is, mag het de gegevens opvragen.

De stichting zegt opgelucht en dankbaar te zijn dat ze de vrouw op tijd heeft kunnen helpen. "We zijn tevreden met dit resultaat. Zowel de moeder als de baby is veilig."

Strafbaar

De Stichting Beschermde Wieg werd in september 2014 opgericht en wil hulp bieden aan vrouwen die geen beroep kunnen of willen doen op de reguliere hulpverlening. Inmiddels zijn er vondelingenkamers in Groningen, Papendrecht, Middelburg en Oudenbosch.

Volgens de wet is het niet toegestaan om een kind te vondeling te leggen. De politie heeft contact gehad met de stichting en doet onderzoek naar de zaak.

De stichting vindt dat deze zaak aantoont dat de vondelingenkamers nodig zijn en dat daarom de wet moet worden aangepast. "De kinderen worden bij ons op een veilige manier te vondeling gelegd", zegt een woordvoerder van de stichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl