Kromowidjojo, Steenbergen, Heemskerk en Van der Meer tonen de gouden medaille
NOS Sport

Heemskerk na EK-goud: het Wilhelmus verveelt nooit

De Europese kampioenschappen begonnen voor de Nederlandse estafettevrouwen met een klinkende zege op de 4x100 meter vrije slag. Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo eindigden met een straatlengte voorsprong op nummer twee Italië. "De beste van Europa, by far", aldus Kromowidjojo.

Kromowidjojo mocht als slotzwemster het karwei voor Nederland afmaken. Ze finishte met bijna vier seconden voorsprong op Italië, maar dat had ze tijdens de race niet in de gaten. "Ik kijk tijdens de race niet om mij heen", geeft ze toe. "Van te voren hoopte ik natuurlijk wel dat we voor zouden liggen als ik ging beginnen en dat gebeurde ook."

Van der Meer moest als eerste het water in. Na de eerste 100 meter lag Nederland nog vijfde. "Ik wist niet als hoeveelste ik aantikte. Ik vond het een eer dat ik de startzwemster mocht zijn. Ik maakte wat kleine foutjes, maar uiteindelijk hebben we gewoon goud gewonnen. Iedereen heeft het goed afgemaakt."

Heemskerk na EK-goud: Wilhelmus verveelt nooit

Dat het nu om een Europees kampioenschap gaat, hetgeen betekent dat een topland als Australië ontbreekt, beseffen de vrouwen maar al te goed. Heemskerk weet ook dat het nog beter kan en moet. "Dit zegt veel. En dit is goed. We zijn een fractie langzamer dan bij de WK in Kazan. We kunnen nog groeien naar de Spelen toe."

"Dit is een opsteker voor ons. Het houdt ons gretig. Als Inge Dekker er weer bijkomt, is de onderlinge concurrentie wat sterker, daar worden we beter van", benadrukt Heemskerk.

Nederland greep weliswaar acht keer eerder goud op dit nummer, maar de laatste keer was toch alweer acht jaar geleden, in 2008. Heemskerk: "Dit is pas mijn tweede Europese titel met het team. Het blijft altijd mooi, het Wilhelmus verveelt nooit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl