ANP

Het Australische team dat afreist naar de Olympische Spelen in Brazilië krijgt extra sterke condooms mee om zich te beschermen tegen het zika-virus. Deze condooms hebben een dubbele bescherming en een speciaal glijmiddel, om de kans op besmetting met infecties te verkleinen. 

In het olympisch dorp in Rio de Janeiro, waar de Olympische Spelen van 5 tot en met 21 augustus worden gehouden, komen op elke straathoek machines te staan met gratis condooms voor sporters. In totaal gaat het om 350.000 mannencondooms en 100.000 vrouwencondooms. De condooms die het Australisch Olympisch Comité zijn sporters meegeeft, komen daar nog bovenop.

Het zika-virus wordt voornamelijk verspreid door muggen, maar blijkt ook door seks te worden overgedragen. Vooralsnog zijn er alleen gevallen bekend waarbij mannen vrouwen hebben besmet. Andersom is voor zover bekend nog niet voorgekomen.

Ernstige hersenaandoeningen

Vorige week waarschuwden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) olympische sporters en bezoekers om extra voorzichtig te zijn vanwege het zika-virus.

De meeste mensen die besmet zijn met het zika-virus hebben griepachtige verschijnselen. Alleen bij zwangere vrouwen kan een besmetting zeer waarschijnlijk ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind, zoals microcefalie en andere ernstige hersenaandoeningen. 

STER reclame