Nelson Mandela
NOS Nieuws

'Arrestatie Mandela gevolg van een tip van CIA'

Als gevolg van een tip van een CIA-spion kon Nelson Mandela in 1962 worden aangehouden, meldt de Britse krant The Sunday Times. Mandela zat vervolgens 28 jaar in de gevangenis.

Er waren al geluiden dat de CIA iets te maken had met de arrestatie van Mandela. Nu is volgens The Sunday Times bewijs opgedoken in een nog niet uitgezonden interview met oud-CIA-spion Donald Rickard. Hij bekent daarin dat Mandela op aanwijzing van hem is aangehouden. Rickard stierf eerder dit jaar, kort na het interview.

ANC

De Zuid-Afrikaanse politicus werd destijds aangehouden in Durban. "Ik kwam te weten wanneer en hoe hij daarheen kwam. Zo raakte ik betrokken en zo werd Mandela gearresteerd", zegt Rickard in het interview.

Nelson Mandela was in het begin van de jaren 60 leider van de militaire tak van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de verzetsbeweging tegen het racistische apartheidsregime.

Levenslang

Na zijn arrestatie in 1962 werd Nelson Mandela in 1964 veroordeeld tot levenslang wegens het voorbereiden van een guerrillaoorlog met de bedoeling het apartheidsbewind omver te werpen. Hij werd opgesloten op Robbeneiland.

In 1990 kwam Mandela vrij. Hij werd in 1994 gekozen als eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl