De weg naar Rio begint voor atlete Koster in Flagstaff

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Maureen Koster: via Flagstaff, Hengelo en EK naar Rio

Over een kleine drie maanden beginnen de Olympische Spelen. Maureen Koster is erbij: ze komt in Rio de Janeiro in actie op de 1.500 en 5.000 meter. In aanloop naar het zomerseizoen heeft de atlete, voor het derde jaar op rij, een trainingskamp belegd op 2.200 meter hoogte in Flagstaff, Arizona. 

Koster begon op haar 6de met atletiek, specialiseerde zich als 14-jarige op hardlopen en komt nu, op haar 23ste, steeds dichter bij de wereldtop. "Eerst was het idee: ooit Nederlands kampioen worden, dat zou geweldig zijn. Maar op een gegeven moment krijg je door dat je beter en beter wordt."

"Dan is het eerst de Europese top, en sinds kort pas voor mijn gevoel de wereldtop", aldus Koster, de nummer drie op de EK indoor van 2015 en de nummer vier op de WK indoor in dit jaar.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vierde plek voor Koster op 3.000 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De voorbereiding op Rio is begonnen in Flagstaff. Dat heeft een reden, legt bondscoach Grete Koens uit. "Flagstaff is een lokatie boven 2.000 meter hoogte en dat is ideaal voor hoogtestages. Er zijn veel mooie trails waar je kunt hardlopen, prima krachtfaciliteiten, goed eten. Een perfecte plaats om te trainen en je  ziet hier ook veel internationale atleten rondlopen. Het is duidelijk de place to be."

Sparen voor Rio

Koster loopt voor de Spelen onder meer nog bij de FBK Games en de EK atletiek in Amsterdam. Ze doet minder wedstrijden dan vorig jaar. "Ik wil mezelf wel een beetje sparen voor de drie rondes die ik moet lopen op de 1.500 meter op de Spelen. En op de EK ga ik voor de 5 kilometer in plaats van de 1.500 meter."

De 1.500 meter in Amsterdam laat ze schieten vanwege de aanwezigheid van Sifan Hassan. "Ik wil wel goud winnen en Sifan doet de 1.500 meter. Dus dan is de kans een stuk kleiner dat ik goud win. En ik ben ook wel benieuwd wat ik kan op de 5.000 meter op een groot toernooi."

STER Reclame